De Monitor Voedselverspilling analyseert de stromen van grondstoffen en voedsel door de gehele keten, van producent tot en met consument en afvalverwerker. Niet alleen wordt zo de uitval van stromen uit de reguliere voedselketen zichtbaar, maar de monitor geeft ook aan welke bestemming deze stromen hebben. De monitor biedt overheid en bedrijfsleven concrete aanknopingspunten voor preventie van voedselverspilling, zo hoogwaardig mogelijke toepassing van voedselgrondstoffen en effectief afvalbeheer.
Nulmeting
De voedselverspilling in 2011 bedroeg 89-210 kilogram per hoofd van de bevolking, zo blijkt uit de Monitor Voedselverspilling. Dat is iets meer dan bij de nulmeting in 2009: toen kwam de verspilling uit op 83-151 kilogram per hoofd van de bevolking. De consument is de grootste verspiller in de keten. Daarnaast levert voedsel dat vanwege economische redenen, technologische oorzaken of wettelijke barrières uit het productieproces verdwijnt een belangrijke bijdrage.Aanbevelingen
De onderzoekers adviseren overheid en bedrijfsleven gezamenlijk kansrijke oplossingsrichtingen en acties te definiëren om voedselverspilling te verminderen. Zij pleiten onder meer voor aanpassing van private handelsnormen voor de visuele kwaliteit van groenten en fruit, verbetering van de houdbaarheid van voedingsmiddelen, verbetering in afvalbenutting en de ontwikkeling van effectieve interventies gericht op gedragsverandering bij de consument. De Monitor Voedselverspilling is gebaseerd op openbare bronnen en op data van AgentschapNL. Het bedrijfsleven wordt gevraagd om in de toekomst ook gegevens aan te leveren voor de monitor. De betrouwbaarheid van het instrument wordt dan verder verbeterd, aldus de onderzoekers.Neem voor meer informatie contact op met Toine Timmermans.