Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Resultaat Skal-steekproef: geen doorstraalde biologische producten

Skal Biocontrole heeft onderzoek gedaan naar het mogelijk doorstralen van biologische producten. In de uitgevoerde steekproef zijn geen doorstraalde producten gevonden. Doorstralen van biologische producten is verboden.

Bij 13 biologische bedrijven zijn 58 monsters genomen van levensmiddelen die voornamelijk afkomstig zijn uit Aziƫ. Het betrof droge specerijen, maar ook verse knoflook en gember, allen afkomstig uit de biologische teelt. Op het laboratorium van de NVWA zijn de monsters onderzocht. Daarbij is aangetoond dat geen enkel product uit de steekproef is doorstraald.

Achtergronden van ioniserende straling

Het doorstralen van biologische producten is verboden. Bij het doorstralen met een radioactieve Cobalt-60 bron ofwel 'ioniserende straling' komen hoog energetische elektromagnetische Gammastralen vrij. Deze Gammastralen zorgen ervoor dat in voedsel onder andere micro-organismen bacteriƫn, gisten en schimmels) en (eitjes van) insecten worden gedood en het uitlopen van onder andere bol- en knolgewassen en uien wordt voorkomen. Doorstralen wordt ook gebruikt om het ontkiemen van groenten te vertragen, veroudering te vertragen of de sapopbrengst te verhogen. Deze effecten kunnen plaatsvinden doordat de gebruikte straling zeer energierijk is.

Het belangrijkste effect van het doorstralen is de schade die toegebracht wordt aan het DNA van het product en van de micro-organismen. Deze kunnen zich niet langer vermenigvuldigen. Insecten sterven, of ze worden gehinderd in hun ontwikkeling. Verse gewassen worden geremd in hun gebruikelijke rijpings- en verouderingsprocessen.
Publicatiedatum: