Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Blijft lastig om supermarkten te overtuigen alleen bio-grapefruits in de schappen te leggen”"

Edward Out van OTC-Holland blikt vooruit op het Zuid-Afrikaans bio-citrusseizoen

In Zuid-Afrika is half april de oogst van de biologische Starruby grapefruits van start gegaan. OTC-Holland heeft de eerst Starruby's inmiddels ook ontvangen en gedistribueerd naar haar klanten. Het importseizoen van biologisch citrusfruit uit Zuid-Afrika is hiermee officieel begonnen voor OTC-Holland. Na de grapefruits volgen vanaf halverwege mei de citroenen en vanaf 15 juni sinaasappellen.



Edward Out, algemeen directeur bij OTC-Holland én verantwoordelijk Inkoper Afrika licht de eerste binnenkomst van biologisch citrus toe: "Onze Starruby grapefruits komen uit het gebied langs de Orange River, nabij Kakamas en Augrabies, gelegen in het noordwesten van Zuid-Afrika. De beschikbaarheid aan biologische grapefruits is ruim en zoals ieder jaar slagen we er niet in de volledige oogst als biologisch te verkopen. Dat is jammer, want een groot volume biologisch geteeld fruit verdwijnt tegen gangbare prijzen naar het Midden- en Verre Oosten. Slechts een selecte groep vaste supermarkten in Europa verkoopt de Zuid-Afrikaanse biologische Starruby grapefruits op wat grotere schaal. Het blijft lastig om supermarkten te overtuigen eens een importseizoen uitsluitend biologische grapefruits in de schappen te leggen. Zelfs bij gelijke prijzen…"



Na de Starruby's is eind april de eerste oogst van biologische citroenen uit de Noord- en de Oostkaap gestart. Out vervolgt: "De eerste binnenkomsten verwachten we medio mei, ieder moment dus. De volumes staan, net als bij de sinaasappelen overigens, onder druk. Dit komt omdat naar schatting 15-20% van de citroenen nog voor de sorteerlijn geweigerd zal worden als gevolg van de verscherpte controles op de citrusziekte 'black spot'."



De maanden juni tot en met oktober zullen bij OTC-Holland in het teken staan van de biologische sinaasappelen: vanaf half juni zullen de eerste Navels binnenkomen, gevolgd door de Midknights en in juli door de Valencia's. "De prijsverwachtingen voor zowel citroenen als sinaasappelen zijn goed", aldus Out. "Dat is erg belangrijk gezien het feit dat arbeid, elektriciteit en logistiek een steeds groter aandeel van de kostprijs uitmaken. De recent opgelegde verhoging van de lonen voor de Zuid-Afrikaanse arbeiders in combinatie met de sinds 1 januari verhoogde zeevrachttarieven zorgen voor een steeds hogere kostprijs."



OTC-Holland import jaarlijks 4500 ton gecertificeerd biologisch citrusfruit uit Zuid-Afrika. Out: "We werken nauw samen met een vast aantal Zuid-Afrikaanse leveranciers van biologisch citrus op gebied van kwaliteit, planning en afzetspreiding. Samen met onze leveranciers zorgen we voor stabiele kwalitatieve leveringen aan onze afnemers, in bulk of klein verpakt. In het seizoen beleveren we gespecialiseerde groothandels en diverse Europese grootwinkelbedrijven direct met verpakte citrus producten."



Heeft u interesse in biologisch citrus, neem dan contact op met Edward Out via telefoonnummer 0320 289 031 of via e-mail [email protected]. Voor meer informatie over biologisch citrusfruit of over OTC-Holland bezoekt u www.otcholland.com.
Publicatiedatum: