Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stadsbijen op het stadhuis van Nijmegen

Met de onthulling van vier bijenkasten op het stadhuis van Nijmegen, gaat op vrijdag 17 mei het project Stadsbijen van start. Dit project van IrisZorg, de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) en @IKerkvliet koppelt natuurbehoud aan sociale werkgelegenheid. De initiatiefnemers gaan werken aan een netwerk van bijenkasten door heel Gelderland. Het stadhuis van Nijmegen is de eerste locatie van het project.

Het houden van bijen in de stad is niet nieuw. Maar het bijzondere aan dit project is de samenwerking tussen de natuur- en zorgorganisaties. De GNMF en @IKerkvliet willen de bijensterfte tegengaan; IrisZorg wil haar cliënten een zinvolle dagbesteding geven.

Speciaal voor dit project hebben twee werkbegeleiders van IrisZorg een jaar lang een opleiding tot imker gevolgd bij de Nijmeegse imkervereniging. Fred Schattevoet, medewerker IrisZorg: "Onze cliënten vinden deze unieke vorm van dagbesteding prachtig! Ze zijn erg enthousiast. De cliënten die mee gaan, helpen bij imkeren. We leren hen alles van voor af aan, zodat ze straks zelfstandig op pad kunnen. Zaken als hoe check je of er een koningin in zit, of er eitjes in zitten en hoe het met de honingproductie staat. We proberen hen alles bij te brengen."

Altijd voedsel

"Dit project draagt concreet bij aan een gezonde populatie van bijen in Gelderland", zegt GNMF-directeur Volkert Vintges. "Het voordeel van de stad is dat bijen altijd wel voedsel vinden in parken en tuinen. Het groen in de steden is vaak diverser dan dat op het platteland. De bijen hoeven dus minder ver te vliegen."

Eenzelfde project in Kopenhagen heeft de GNMF geïnspireerd om Stadsbijen op te zetten, aldus Vintges. "We zijn heel blij met de betrokkenheid van IrisZorg en de gastvrijheid van de gemeente Nijmegen. Ook de medewerking van imkers en de Nederlandse Bijenhouders Vereniging is erg belangrijk."

Sponsoren

"De gemeente Nijmegen heeft als eerste ja gezegd tegen de bijenkasten van IrisZorg. Nu zoeken we verder naar bedrijven en andere gemeenten die hun dak of tuin beschikbaar willen stellen", aldus Ingrid Kerkvliet. "Bedrijven of gemeenten kunnen het project sponsoren door één of meer bijenkasten op hun dak te laten plaatsen en te laten verzorgen door opgeleide IrisZorg-medewerkers. Maar ook burgers kunnen aanhaken bij Stadsbijen door een bedrag te doneren voor een bijenkast op een bepaalde locatie."

Wie interesse heeft in deelname aan het project, kan terecht op www.stadsbijen.nl.
Publicatiedatum: