Bionext pleit voor snelle aanpassing implementatieregels Europees Octrooi Verdrag
Syngenta krijgt octrooi op klassiek veredelde rode peper
Het octrooi (EP2140023) is verleend aan Syngenta die hiermee eigendomsrecht krijgt over alle planten, vruchten en zaden van peperplanten met deze eigenschap. Syngenta heeft de plant via normale, klassieke veredeling ontwikkeld. Zelfs het verbouwen en oogsten van de planten wordt geclaimd als een uitvinding. Syngenta profiteert met dit octrooi van de ruime interpretatie van het Europees Octrooi Verdrag (EOV) door het Europees Octrooi Bureau (EOB). Hoewel het EOV het octrooieren van planten- en dierenrassen verbiedt, verleent het EOB in toenemende mate octrooien waarbij de octrooibescherming zich uitstrekt tot klassiek veredelde plantenrassen. De lopende procedures bij de Grote Kamer van Beroep van het EOB (de broccoli- en tomatenzaak) zouden meer duidelijkheid moeten geven over de interpretatieruimte van de huidige wetgeving. In afwachting daarvan zou van het EOB ten minste terughoudendheid verwacht mogen worden rondom het verlenen van dit soort omstreden octrooien. Met het verlenen van dit octrooi gaat het EOB bovendien voorbij aan de resolutie van het Europese Parlement van mei 2012 waarin ze worden opgeroepen om geen octrooi meer te verlenen op klassiek veredelde gewassen.
Om meer maatschappelijke steun te krijgen voor een verbod op octrooi op planten en dieren en zo de politieke druk op te voeren, voert Bionext de campagne 'Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven'. Op www.bionext.nl/hartvoorbiodiversiteit staat hoe burgers het initiatief kunnen ondersteunen. Volgens Bionext beperken octrooien op planten en dieren de innovatie in de veredeling en daarmee de diversiteit aan rassen voor onze voedselproductie. Dat leidt tot minder keuze voor veredelaars, boeren en consumenten en brengt de voedselzekerheid en biodiversiteit in gevaar.
Om internationaal meer invloed uit te kunnen oefenen heeft Bionext zich aangesloten bij de coalitie No patents on seeds.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-06 VS: Verkoop biologische citrus daalt
- 2023-06-06 "Dat juist Marloe en Raymond de BD-aspergeteelt omarmd hebben, past goed bij hun eigenzinnige karakter"
- 2023-06-06 Boer Ayoub bezoekt bio-fruitteler Wil Sturkenboom
- 2023-06-05 Onderzoek naar link tussen beschikbaarheid van zoet water en stikstofefficiëntie
- 2023-06-05 Welke vijf bedrijven maken kans op de BioVLAM 2023?
- 2023-06-05 BD-druiventelers vinden opvolger en kunnen gaan afronden
- 2023-06-05 Bio-teler groeit voorzichtig: “Het was maar een beetje meer, maar we kregen ze slecht weg”
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"