Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bionext pleit voor snelle aanpassing implementatieregels Europees Octrooi Verdrag

Syngenta krijgt octrooi op klassiek veredelde rode peper

Het Europees Octrooi Bureau (EOB) heeft woensdag 8 mei een octrooi verleend aan Syngenta op klassiek veredelde rode peperplanten met insectenresistentie. Dit octrooi geeft volgens Bionext duidelijk aan dat de huidige regelgeving tekort schiet en dat gewone planten en dieren zo eigendom worden van grote bedrijven. Bionext, ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding vindt dat veredelaars en boeren vrij moeten kunnen beschikken over alle erfelijke eigenschappen van alle planten en dieren voor de ontwikkeling van nieuwe rassen. Dit vraagt om een aanpassing van de Europese octrooiwetgeving en dat is een langdurig proces. Daarom zet Bionext zich ook in voor korte termijn oplossingen om octrooien op klassiek veredelde planten te verbieden. Maaike Raaijmakers, projectleider bij Bionext: "Een mogelijkheid die wij zien om octrooien zoals die op de rode peper onmogelijk te maken is door de interpretatie van de huidige octrooiwetgeving aan te scherpen. Bijvoorbeeld door de Administratieve Raad te vragen om de Implementatie regels van het Europese Octrooi Verdrag aan te passen en in lijn te brengen met de resolutie van het Europese Parlement."

Het octrooi (EP2140023) is verleend aan Syngenta die hiermee eigendomsrecht krijgt over alle planten, vruchten en zaden van peperplanten met deze eigenschap. Syngenta heeft de plant via normale, klassieke veredeling ontwikkeld. Zelfs het verbouwen en oogsten van de planten wordt geclaimd als een uitvinding. Syngenta profiteert met dit octrooi van de ruime interpretatie van het Europees Octrooi Verdrag (EOV) door het Europees Octrooi Bureau (EOB). Hoewel het EOV het octrooieren van planten- en dierenrassen verbiedt, verleent het EOB in toenemende mate octrooien waarbij de octrooibescherming zich uitstrekt tot klassiek veredelde plantenrassen. De lopende procedures bij de Grote Kamer van Beroep van het EOB (de broccoli- en tomatenzaak) zouden meer duidelijkheid moeten geven over de interpretatieruimte van de huidige wetgeving. In afwachting daarvan zou van het EOB ten minste terughoudendheid verwacht mogen worden rondom het verlenen van dit soort omstreden octrooien. Met het verlenen van dit octrooi gaat het EOB bovendien voorbij aan de resolutie van het Europese Parlement van mei 2012 waarin ze worden opgeroepen om geen octrooi meer te verlenen op klassiek veredelde gewassen.

Om meer maatschappelijke steun te krijgen voor een verbod op octrooi op planten en dieren en zo de politieke druk op te voeren, voert Bionext de campagne 'Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven'. Op www.bionext.nl/hartvoorbiodiversiteit staat hoe burgers het initiatief kunnen ondersteunen. Volgens Bionext beperken octrooien op planten en dieren de innovatie in de veredeling en daarmee de diversiteit aan rassen voor onze voedselproductie. Dat leidt tot minder keuze voor veredelaars, boeren en consumenten en brengt de voedselzekerheid en biodiversiteit in gevaar.

Om internationaal meer invloed uit te kunnen oefenen heeft Bionext zich aangesloten bij de coalitie No patents on seeds.
Publicatiedatum: