Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU: Verbod op neonicotinoïden die schadelijk zijn voor bijen

De Europese Commissie vaardigt een tijdelijk verbod uit voor drie neonicotinoïden die schadelijk zouden zijn voor bijen. De komende weken wordt een voorstel ingediend om het gebruik van de chemische gewasbeschermingsmiddelen clothianidine, imidacloprid en thiametoxam te verbieden.

Op 29 april is door de commissie gestemd. Hieruit kwam een overtuigend advies: 15 lidstaten steunden het voorstel, 4 lidstaten onthielden zich van stemmen en 8 lidstaten stemden tegen. Aangezien er procedureel gezien geen gekwalificeerde meerderheid werd bereikt ligt de verantwoordelijkheid voor de beslissing op het voorstel goed te keuren nu bij de Europese Commissie.

De Commissie komt in actie naar aanleiding van een wetenschappelijk rapport van de European Food Safety Authority (EFSA) waaruit blijkt dat de bijen hoge risico's lopen voor wat betreft de blootstelling aan stof in verschillende gewassen zoals maïs, granen en zonnebloemen.

Het voorstel beperkt het gebruik van de drie bovengenoemde neonicotinoïden voor zaadbehandeling, bodemtoepassing en de behandeling van de bladeren op voor bijen aantrekkelijke planten en granen. Bovendien zullen de middelen alleen nog maar beschikbaar zijn voor professionals. Er zijn wat uitzonderingen. Zo mogen aantrekkelijke gewassen voor bijen in kassen beperkt behandeld worden met de middelen. En in velden in de open lucht pas na de bloei.

De bepalingen worden vanaf 1 december 2013 van toepassing. Zodra er nieuwe informatie beschikbaar is, en uiterlijk binnen twee jaar, zal de Commissie de voorwaarden voor goedkeuring van de drie middelen heroverwegen. Hierbij wordt rekening gehouden met relevante wetenschappelijke en technische ontwikkelingen.
Publicatiedatum: