Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorkom bodemmoeheid bij biologische appelteelt

Land- en tuinbouwbedrijven zijn zich de laatste decennia sterk gaan specialiseren. Teeltrotatie (jaarlijks ander gewas telen) ligt daardoor niet langer binnen de mogelijkheden, waardoor de problemen met bodemmoeheid sterk toenemen. De symptomen daarvan manifesteren zich bij fruitteelt pas als de bomen al geplant zijn. Het Vlaamse onderzoeksinstituut PCFruit deed praktijkonderzoek met verschillende preparaten en bodemverbeteraars op een 8-jarig perceel met Topaz-appelen met onvoldoende groei.

In de fruitteelt liggen vooral parasitaire aaltjes zoals Pratylenchus penetrans en Paratylenchus op de loer. Maar ook plantpathogene schimmels zoals Pythium en Phytophthora kunnen zorgen voor een slechte wortelontwikkeling. Daardoor groeit de vrucht minder goed, is minder sterk en van mindere kwaliteit. Een ander belangrijk punt is de bodemstructuur. Daaraan wordt in de praktijk te weinig aandacht besteed. Het enige moment waarop er grondig iets kan worden veranderd is net voor het planten. In bestaande aanplanten is het niet mogelijk om organisch materiaal in de grond te verwerken voor een betere bodemstructuur en vochthuishouding.


Groot financieel verlies

Omdat fruitteelt een meerjarige teelt is, is het daar moeilijk op te lossen. Bovendien is het binnen de biologische teelt nog veel moeilijker er iets aan te doen. Toch is het noodzakelijk, want een slecht groeiende aanplant zorgt voor een groot financieel verlies voor de teler.

Mogelijke oplossingen

Er zijn verschillende middelen die mogelijk een oplossing kunnen bieden:
  • Mycorrhiza-stammen. Deze culturen kunnen in symbiose met het wortelgestel zorgen voor een verbeterde opname van water en voedingsstoffen;
  • Ook het gebruik van zeewierkalkpreparaten zou voor een verbeterde bodemstructuur kunnen zorgen, waardoor de beworteling van de bomen beter zou moeten verlopen.
  • De telers krijgen ook andere bodemverbeteraars aangeboden. Elk middel zou de beworteling en opname van de essentiële voedingselementen kunnen verbeteren.

Tegenvallende resultaten vragen om meer onderzoek

In de praktijk blijkt het zeer moeilijk om de aanplant weer vitaal te krijgen. De Mycorrhiza's hadden een licht effect op de groeikracht, de bodemverbeteraars deden het zelfs beter. Maar toch heeft dit tot nu toe geen gunstig effect gehad op de productie en de vruchtmaat. Vooral de bomen die nog wat groei hadden, zijn weer wat harder gaan groeien. De bomen die niet meer groeiden, kwamen niet meer 'in beweging'. Voor zulke aanplanten is het waarschijnlijk alleen zinvol om ze te rooien en proberen de bodemstructuur vóór het planten te verbeteren. Dit vraagt om meer onderzoek.

Klik hier voor het verslag 'Bodemmoeheid bij appel in de bioteelt'.

Voor meer informatie: J. Vercammen en A. Gomand, Proefcentrum Fruitteelt VZW, Vlaanderen

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: