Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stadsakker Zutphen wint Stadslandbouw Award 2013

De Coöperatie Atelier3D en Vrije School V.O. De Regge hebben de Rabo stadslandbouw Award 2013 in de wacht gesleept. Het plan voor een stadsakker op een deel van het voormalige voetbalterrein Helbergen is door een jury van deskundigen uitgekozen tot het beste plan. De prijs werd uitgereikt op de landelijke Dag van de Stadslandbouw in Rotterdam. Aan de prijs is een bedrag van €2.500,- verbonden. Klik hier voor de beschrijving van het plan.

De gemeente Zutphen wil op Helbergen (voormalig voetbalterrein FC Zutphen) woningen bouwen. Het zuidelijk deel van het terrein krijgt een tijdelijke bestemming, omdat er de komende 5 à 10 jaar niet wordt gebouwd. De Coöperatie Atelier3D en de Vrije School V.O. De Regge hebben voor dat terreindeel een plan voor stadslandbouw ontwikkeld. Een stadsakker waar leerlingen het landbouwonderwijs letterlijk middenin de samenleving krijgen. Zo komt het verbouwen van voedsel weer in het zicht van de mensen. Buurtbewoners worden betrokken bij de werkzaamheden op de akker. De stadsakker als ontmoetingspunt. Groenten gaan naar de wijkbewoners en het toekomstige restaurant van Atelier3D op De Kaardebol (Harenbergweg).


Lex Hemelaar van Atelier3D (links) neemt de prijs in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Anneke Ammerlaan en Frenk Walkenbach.

De jury beloonde Stadsakker Zutphen omdat het de koppeling legt tussen onderwijs en samenleving. Dat het plan voorkomt uit een coöperatie die verbindingen legt tussen alle geledingen in de samenleving getuigt volgens de jury van een innovatieve aanpak.

De Dag van de Stadslandbouw heeft op zaterdag 27 april een Publieksdag. Dan zijn in heel het land activiteiten. Stadslandbouw is ontstaan, omdat burgers willen weten waar en hoe hun voedsel verbouwd wordt. Daarnaast is het verbouwen van voedsel in of rondom de stad in de meeste gevallen duurzamer, omdat minder transport nodig is.

De Coöperatie Atelier3D – Duurzaam Denken en Doen u.a. is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties, ondernemers en onderwijsinstellingen gericht op het realiseren van een duurzaam Zutphen. Atelier3D heeft een uitgebreid en ambitieus plan ontwikkeld voor een duurzaamheidcentrum in de huidige Kaardebol aan de Harenbergweg. Het deelplan voor stadslandbouw wordt ingediend bij een inschrijving van de gemeente Zutphen voor het tijdelijk gebruik van een deelgebied op Helbergen. Voor meer informatie: www.atelier3d.nl.

De Regge is onderdeel van Vrijeschool Zutphen VO, een vrijeschool voor voortgezet onderwijs op Mavo, Havo en VWO niveau. De Regge gaat uit van de praktische gerichtheid van de leerling, het leren door doen. De leerlingen willen de werkelijkheid vooral op concrete wijze ervaren. Het liefst zichtbaar of op een andere manier beleefbaar. Landbouw is één de vaklessen die in alle leerjaren wordt aangeboden.

Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: