Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tegenstanders vrezen gevolgen

Verregaande regulering Europese zaadmarkt lijkt aanstaande

De Europese Commissie wil telers en boeren in de toekomst gaan verplichten om bepaalde zaden te gebruiken. Oude en zeldzame soorten hebben weinig kans op goedkeuring. De teelt ervan wordt zelfs strafbaar, zelfs als deze plaatsvindt in de eigen tuin. Deze voorgestelde EU-regelgeving zal de diversiteit van voedsel en kleinschalige landbouw verder beperken.

De Europese Commissie werkt aan een herziening van de Europese zaadmarkt in de vorm van een verordening. Telers mogen als alles doorgaat alleen officieel goedgekeurd zaad verkopen. Tot nu toe werden de oude en zeldzame zaadvariëteiten buiten schot gehouden, dit omdat het meestal gaat om kleine hoeveelheden. Maar als de plannen doorgaan mogen kleine telers en particulieren niet eens meer hun eigen zaden uitkiezen.

Veel mensen vrezen dat de verandering van de wetgeving zal bijdragen aan het doel om de gehele productie van levensmiddelen te laten domineren door een aantal grote bedrijven.

Diverse Europese milieuorganisaties hebben inmiddels al een open brief aan de Commissie en het Europees Parlement gestuurd. Zij benadrukken dat de consument keuzevrijheid moet behouden over wat er op zijn/haar bord terecht komt. Dit soort fundamentele beslissingen worden vaak genomen zonder dat de burgers hier iets van merken. De tegenstanders vrezen ook voor minder diversiteit in het aanbod en uiteindelijk voor een lagere voedselkwaliteit.

Voor telers is het ook essentieel om de beschikking te hebben over een grotere diversiteit aan zaadsoorten en dan met name soorten die geschikt zijn voor bepaalde lokale omstandigheden. Dit zou helpen bij de vermindering van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en water, waardoor ook de verontreiniging van bodem en water beperkt zal worden.

De Europese Commissie zal op 6 mei het ontwerp van het wetsvoorstel indienen. Initiatieven zoals van de milieu-organisaties of een verzoek van de Grünen in de Oostenrijkse regering zullen waarschijnlijk niet effectief genoeg zijn, tenzij meerdere lidstaten tegen de voorgestelde verordening optreden.

Bron: Deutsche Wirtschafts Nachtrichten
Publicatiedatum: