Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Nieuwe Band vertelt uitgebreid over Hand-in-Hand-project in Tunesië

Hand-in-hand-projecten zijn 'Faire' projecten die door het Duitse Rapunzel zelf in de desbetreffende landen worden opgezet en onderhouden.

De nieuwe kokos-chips bij de Coöperatieve Vereniging De Nieuwe Band zijn afkomstig van zo'n Hand-in-Hand-project, evenals de cashewnoten, paranoten, dadels, mangoreepjes, sesamzaad, gemalen kokos en de biologische abrikozen van De Nieuwe Band. De Nieuwe Band vertelt op haar website over één van deze mooie projecten, het Hand-in-Hand-project in Tunesië:

Hand-in-Hand-project

Rapunzel heeft al jarenlang een duurzame handelsrelatie met de CCF (Centre de Conditionnnement de Fruits) in Tunesië. Sinds december 2012 voldoet de CCF aan alle Hand-in-Hand-voorwaarden en dus zijn de dadels (met en zonder pit) van De Nieuwe Band daarmee vanaf nu ook van faire handel.


Duurzame handelsrelatie

Sinds 2003 neemt Rapunzel al biologische dadels af van CCF: het familie-bedrijf van de familie Chibani dat zich volledig toegelegd heeft op biologische dadelteelt. Hun dadelverwerkingsfabriek is gelegen in Douz, in centraal- Tunesië, midden in een woestijngebied. In en rond Douz zijn veel oases, waar heel veel dadelpalmen groeien. Door een uitgekiend irrigatiesysteem worden de dadelpalmen voorzien van het benodigde water. Douz heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot hét gebied van de 'Deglet nour'-dadel, een dadel die bekend staat om zijn bijzonder lekkere smaak.

Elk dadelperceel zijn eigen beheerder

De dadelplantages zijn verdeeld in percelen, die zich rondom Douz bevinden. Elke dadelpalm kan wel 200 kg per jaar opbrengen! De percelen die door CCF beheerd worden zijn tussen de 5 en 50 hectare groot en worden door de afzonderlijke leden van de familie Chibani beheerd. De teelt, verwerking en de export, alles is in handen van deze familie.


Faire bio-dadels

De dadels voor het Hand-in-Hand-project van Rapunzel zijn afkomstig van drie percelen. Hierbij worden, in tegenstellingen tot gangbaar verbouwde dadels, geen chemische kunstmest en/of bestrijdingsmiddelen gebruikt. In plaats van kunstmest wordt er bemest met vercomposteerde mest van hun eigen schapen. De grootste bedreiging voor biologisch dadelpalmen is de fruitvlieg. Om de vruchten hiertegen te beschermen worden de dadeltrossen bedekt met plastic folie. Een bizar gezicht, maar, zoals gebleken: een zeer effectief middel tegen de fruitvlieg!

De dadeloogst

Bij de oogst in november/december klimmen de dadelplukkers in de palmen en snijden de trossen met een sikkelvormig mes los van de boom. De dadels worden gesorteerd op kwaliteit en in kistjes naar de fabriek van CCF in Douz vervoerd. Daar aangekomen, worden ze meteen in een koeling gelegd. Pas als er een bestelling komt, vindt de verdere verwerking plaats: het drogen, met de hand sorteren, ontpitten en het verpakken gaat dan de rest van het jaar continu door. Dus elke bestelling die Rapunzel (en wij dus ook) van CCF krijgt, is een 'vers' verwerkte partij!


Faire arbeidsvoorwaarden

Er werken vooral vrouwen in de dadelverwerkingsfabriek van CCF. Al deze vrouwen zijn in vaste dienst bij CCF en krijgen daardoor sociale verzekeringen. Dit is een goed voorbeeld van hoe CCF zich sterk maakt voor al haar medewerkers. Zo kunnen alle medewerkers terecht in een eigen medisch centrum en hebben ze de beschikking over een eigen recreatieruimte. De Hand-in-Hand-premie die CCF nu ontvangt, zullen ze besteden aan de bouw van een kantine voor het personeel.

Kijk voor meer informatie op www.denieuweband.nl.
Publicatiedatum: