Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Criteria jaarverslagen moeten einde maken aan 'feel good'-rapporten

Harvard-economen vinden dat bedrijven moeten stoppen met 'feel good'-rapporten over duurzaamheid. Twee organisaties geven concrete richtlijnen voor het rapporteren van financiële en niet-financiële criteria.

Duurzame verslaggeving is belangrijk: het maakt bedrijven bewust van hun milieu- en sociale impact en het trekt ook nog eens consumenten en ngo's aan. Beursgenoteerde bedrijven publiceren daarom steeds meer van hun duurzame ontwikkelingen.

Maar toch zien Harvard-economen Robert G. Eccles en George Serafeim nog teveel feel good-verslaggeving over duurzame prestaties als energiebesparing op bedrijfsruimtes of afvalcompostering. Op de website van Bloomberg schrijven zij dat er aan de kernactiviteiten van bedrijven nog maar weinig verandert. Op basis van de informatie die ondernemingen nu leveren kunnen investeerders ook geen goed oordeel maken.Ook vinden zij dat er bij bedrijven meestal een trade-off plaatsvindt: bedrijven investeren in duurzame prestaties, maar moeten daarvoor wel financiële middelen leveren. Eccles en Serafeim vinden dat bedrijven allround moeten presteren. Eerder schreef Duurzaambedrijfsleven.nl al over een onderzoek van de twee Harvard-economen, waarin zij concluderen dat duurzaam ondernemen een 4,8 procent beter rendement oplevert.

Allround presteren

Twee organisaties geven nu precies die richtlijnen om een einde te maken aan het feel good-rapporten en de juiste financiële en niet-financiële informatie te delen. De International Integrated Reporting Council (IIRC) – een coalitie van bedrijven, ngo's, investeerders en accountants – introduceerde gisteren een internationale standaard voor geïntegreerd rapporteren. Beursgenoteerde bedrijven moeten allround presteren: op financieel en sociaal gebied.

Het raamwerk bevat natuurlijk nog steeds de financiële statistieken, maar de IIRC voegt ook de minder makkelijk meetbare categorieën toe: de natuurlijke waarde van water en land, intellectueel eigendom, de sociale waarde en de relatie van het bedrijf tot ngo's wordt inzichtelijk gemaakt.

Met de internationale standaard voor geïntegreerde rapporten kunnen bedrijven een alomvattend verslag uitbrengen, waar investeerders vervolgens weloverwogen op kunnen beoordelen. Het raamwerk van de IIRC staat tot 15 juli open voor kritiek zodat iedereen kan meebeslissen over wat het nieuwe standaard voor duurzaam rapporteren moet zijn.

Rapporteren per sector

Ook de SASB wil dat bedrijven duurzaamheid in hun jaarlijkse verslaggeving opnemen, maar is een andere mening toegedaan over de manier waarop. SASB, een non-profitorganisatie die zich richt op duurzame verslaglegging, vindt dat verschillende industrieën zeer uiteenlopende behoeftes hebben. Criteria voor verslaglegging moeten dan ook sectorspecifiek zijn.

Om de daad bij het woord te voegen publiceerde SASB halverwege april – apart van de IIRC – een rapport met nieuwe richtlijnen voor de financiële sector. Hierin staan Key Performance Indicators (KPI's) beschreven voor onder anderen commerciële banken, vermogensbeheerders en investment banking.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven
Publicatiedatum: