Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Windmenginstallatie moet bloesem bij bio-fruitteler Goense beschermen tegen vorst

Het klinkt als een Don Quichotte verhaal, maar het is geen sprookje: bij fruitteler Goense in Marwijksoord bij Rolde in Drenthe staat sinds woensdag 17 april een windmenginstallatie. Het is een ventilator boven een aanplant met blauwe bessen die door warme bovenlucht te mengen met de koude lucht tussen het gewas de kans op nachtvorstschade moet verkleinen.

Bloesem bescherming

De warme lucht moet voorkomen dat de bloesem van bessen schade oploopt door nachtvorst. Op een ongeveer tien meter hoge mast is een ventilator aangebracht, met een doorsnee van twee meter. Die ventilator blaast warme bovenlucht naar de koude nachtvorstlucht op de grond. Op die manier moet de temperatuur boven de nul graden blijven.

Temperatuur verhoging zonder verwarming

De ventilator is gemonteerd op een buis die in hoogte verstelbaar is tussen 3 en 12 meter. Door de warme bovenlucht tijdens nachtvorst te mengen met de koude lucht aan de grond verwachten de ontwikkelaars de temperatuur tussen het gewas blauwe bessen met 4 tot 5 graden Celsius te kunnen verhogen. Kees Goense vergelijkt het effect van de ventilator op hoogte met de werking van een helicopter. Woensdag 17 april demonstreerde Goense de ventilator op zijn bedrijf tijdens een themabijeenkomst 'Nachtvorstbestrijding kleinfruit'. Ook was er een toelichting op andere maatregelen om schade door nachtvorst te voorkomen.

Proef van twee jaar

De windmenginstallatie is bedacht door fruitteler Kees Goense en in elkaar gezet door mechanisatiebedrijf Mesken in Smilde. Met de windmenginstallatie wordt een twee jaar durende proef uitgevoerd. Goense gaat ervan uit dat de werking genoeg is om 1 hectare boomgaard te beschermen tegen nachtvorst.

Kijk voor meer informatie op www.fruitbedrijfgoense.nl.

Bron: Duurzaamnieuws
Publicatiedatum: