Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Woensdag 24 april in de Rode Hoed

Slotdebat 'Hoe verder met de veehouderij: industrieel of grondgebonden?'

Na vijf inspirerende en leerzame debatten is op woensdag 24 april in de Rode Hoed het zesde en laatste debat in de reeks 'It's the food, stupid!' over de impact van voedselproductie op ecologie, energie, ontwikkeling en gezondheid met onder andere staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. Het debat staat onder leiding van Felix Rottenberg.

Hoe verder met de veehouderij: industrieel of grondgebonden?

Er woedt al decennialang een debat over de veehouderij. De 'industriële' school zegt dat intensivering en schaalvergroting leiden tot hogere efficiëntie en lagere emissies. Bovendien zouden we minder grond nodig hebben en daardoor natuur kunnen sparen. Eisen voor dierenwelzijn zitten daarbij in de weg. De andere school zegt dat dierenwelzijn noodzaak is en dat industrialisering niet nodig is voor een hogere en efficiënte productie, schadelijk is voor milieu en natuur en het risico op dierziekten verhoogt.

Een sector die op de tweesprong staat is de melkveehouderij. In 2015 verdwijnt de Europese melkquotering. Dan gaan ook melkveebedrijven industrialiseren en komen koeien niet meer in de wei. Willen we dat? Zo nee, kunnen we nog bijsturen? Hoogste tijd voor een stevig debat.

Sprekers:
  • Piet Boer, voorzitter coöperatie FrieslandCampina, over koeien in de wei na de melkquotering
  • Jan Staman, directeur Rathenau Instituut over dilemma's rond veehouderij en samenleving
  • Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken.

De avond wordt afgesloten met een proeverij door Samuel Levie, producent van ambachtelijk geproduceerde worsten.

Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam

Aanvangstijd: 20:00 uur. Zaal open 19:30 uur. Afsluiting debat 22:00 uur, napraten tot 22:30 uur.

Kaarten à 12 euro aan de kassa, 7 euro met studentenkaart. Prijzen inclusief koffie/thee bij aanvang en proeverij na afloop. Reserveren via www.rodehoed.nl.

Organisatie: Centrum voor Landbouw en Milieu en Ecominds in samenwerking met de Rode Hoed

Overige partners debatserie: Youth Food Movement, de Volkskrant en foodlog.nl.

Deze debatserie is mede mogelijk gemaakt door:

Ministerie van Economische Zaken, FrieslandCampina, Wereldnatuurfonds, NCDO, Triodos Foundation, Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam en handelsbedrijf in biologische versproducten Eosta.

Verdere informatie, inclusief verslagen en filmpjes over eerdere debatten zijn te vinden op deze website.

Voor meer informatie:

Wouter van der Weijden of Bert van Ruitenbeek of 06 20731016.
Publicatiedatum: