Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

12 april: Nationale Offlinedag

Het is vandaag (vrijdag 12 april 2013) Nationale Offlinedag. Steeds meer mensen, vooral jongeren, lijden aan FOMO: Fear Of Missing Out. Ze zijn bang om dingen te missen en voelen de online druk van vrienden en sociale contacten. Uit onderzoek van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij blijkt dat jongeren tussen 13 en 18 jaar lijden aan een serieuze vorm van Social Media Stress (SMS). Social media blijken met subtiele stimuli zoals geluiden, pushberichten, aandacht en beloningen jongeren in hun greep te houden. Jongeren geven aan niet meer zelfstandig te kunnen stoppen, omdat zij bang zijn buitengesloten te raken.Bewustzijn is erg belangrijk bij het gebruik van social media. Het moet geen 'must' worden om Facebook en Twitter te checken of via Whatsapp-berichten te sturen. Offline - 'echt contact' - is minstens zo belangrijk. Herken jij jezelf of een ander in bovenstaande? Hier zijn wat handige tips om stress en het gevoel online iets te missen tegen te gaan.

Vorig jaar is een initiatief opgestart door de Nationale Academie voor Media & Maatschappij om in actie te komen tegen deze online stress. Ze hebben een campagne in het leven geroepen om massaal offline te gaan: de Ikbenoffline-dag. Met teksten als 'Zet je mobiel eens uit' en 'Mijn inbox is dicht, dus ik sta open voor jou!', wilden ze zoveel mogelijk mensen overhalen om hun mobiel een dagje aan de kant te leggen.

Wijnhuis Rosemount Estate heeft een soortgelijk initiatief genomen, wel enigszins met een commercieel belang, maar toch leuk bedacht: Nationale offlinedag. Men roept op om op 12 april niet met elkaar te mailen, internetten, sms'en, maar wél te bellen en 'in het echt' af te spreken.

Rosemount Estate omschrijft de insteek als volgt: 'In een wereld van digitale media en sociale netwerken brengen we een stuk minder tijd face-to-face met elkaar door. Omdat Rosemount wil staan voor 'meaningful connections', zetten zij zich in om deze 'offline' vriendschappen en ontmoetingen te stimuleren.

Kijk voor meer informatie op www.ikbenoffline.nl.

Bron: We/Provide
Publicatiedatum: