Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlaamse bio-landbouw groeide in 2012 tot bijna 300 bedrijven en 5.000 hectare

Vlaams minister-president Kris Peeters (foto) heeft dinsdag 9 april het jaarrapport 2012 bekendgemaakt met cijfers over de biologische landbouw in Vlaanderen. De biologische landbouw groeit verder in Vlaanderen. In de periode 2008-2012 is het areaal met 41% toegenomen, en ook het aantal producenten, bereiders en verdelers nam met 30% toe. Het marktaandeel van biologische versproducten steeg in dezelfde periode van 1,3% naar 1,9%.

"Ik ben tevreden over de aangehouden groei van de biologische landbouw in Vlaanderen. Het bewijst dat het Strategisch Plan dat ik in 2008 heb ondertekend met Boerenbond, ABS en BioForum, zijn vruchten afwerpt. Het tweede Strategisch Plan Biologische Landbouw werd begin dit jaar ondertekend. De voedingsindustrie en distributiesector nemen daar als nieuwe partners nu ook aan deel. Dit moet de Vlaamse biologische sector naar een volgend niveau tillen", aldus minister-president Kris Peeters.

Biologische landbouwsector telt bijna 300 bedrijven en 5.000 hectare

Eind 2012 telde Vlaanderen 299 biologische landbouwbedrijven, die samen een oppervlakte van 4.939 hectare (+8% in vergelijking met 2011) bewerken. Het aandeel bio in de totale Vlaamse landbouwoppervlakte bedraagt 0,8%. Daarvan is 1.316 hectare in omschakeling.

Vijfenveertig bio-landbouwers verwerken zelf hun eigen producten op het bedrijf. En 119 bio-landbouwers, dat is 40% van alle bio-landbouwers, houden dieren op hun bedrijf. De Vlaamse biologische veestapel is er met 3,5% lichtjes op achteruit gegaan. De daling heeft betrekking op het aantal gehouden schapen en paarden. Naast de producenten, staan ook nog 601 bereiders, verdelers, importeurs en verkooppunten onder controle van het bio-lastenboek.


Overheid steunt duurzame bio-sector verder

De Vlaamse overheid gaf in 2012 3,68 miljoen euro uit aan de sector, een toename van 19%. Het uitbetalen van meer hectaresteun, het ondersteunen van onderzoek en bijkomend geld voor maatregelen gericht op de ketenontwikkeling, liggen aan de basis van de extra bestede middelen. 38% van de middelen gaat rechtstreeks naar de landbouwer in de vorm van hectaresteun, de bijdrage in controlekosten en de subsidiƫring van Bio Zoekt Boer. 24% ging naar keten- en marktontwikkeling. Nog een kwart van de bestedingen kwam terecht bij onderzoeksinstellingen, praktijkcentra, de bio-bedrijfsnetwerken en demonstratieprojecten. De overige 13% ging naar de EU-gesteunde promotiecampagne 'de Renaissance van de echte smaak' en draagvlakverbreding. Het nieuwe Strategische plan voor Biologische Landbouw 2013-2017 legt nog sterker de nadruk op ketenwerking.

U kunt het volledige rapport raadplegen en bestellen op www.vlaanderen.be/landbouw/studies.
Publicatiedatum: