Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Summer of Soil: samen aan de slag met herstellen en bewaken van een levende bodem

Volgens de FAO komt 99% van ons voedsel van de bodem, en 25% van onze bodem is dusdanig verloren gegaan dat het niet langer de productie van voedsel ondersteunt. We verliezen 10 miljoen hectare vruchtbare bodem elk jaar, dat is 30 voetbalvelden per minuut. Landbouw is verantwoordelijk voor 75% van de bodem erosie. De FAO, Europese Commissie en anderen erkennen de cruciale rol van onze bodem en waarschuwen voor de negatieve invloed van niet-duurzame landbouw en bodem gebruik op onze gezondheid en voedselveiligheid.

Geïnspireerd door deze urgentie organiseert Imagineers Sweden de Summer of Soil van 7 juli-9 augustus, 2013 in Järna, Zweden. Summer of Soil is een 5-weeks, multidisciplinair accelerator programma met als doel het wakker maken en inspireren van een beweging tot het herstellen en bewaken van een levende bodem. Het programma bevat een serie van praktische cursussen, een tentoonstelling van regeneratieve methoden en het Living Soil Forum, een forum van 5 dagen om gezamenlijk van woorden tot daden te komen!

De cursussen beiden een variatie van mogelijkheden om de verschillende aspecten en manieren om met onze bodem en voedsel te werken op een duurzame manier. Tevens zijn er ook lezingen, filmavonden en excursies om deelnemers te helpen hun kennis en begrip van onze bodem te verdiepen en werkelijk bodem-bewakers te worden. Het huidige cursusaanbod is 'koken - een dieet voor een kleine planeet', introductie tot biologische landbouw, introductie tot biologisch-dynamische landbouw, boslandbouw, stadslandbouw, introductie - en volledige permacultuurcursus, geavanceerde permacultuurcursus, zaadveredeling, introductiecursus imkerij, kringlooplandbouw, aquaponics en meer (onder voorbehoud).

De tentoonstelling geeft inzicht in welke cruciale proces er in de bodem biologie plaatsvinden, welke verschillende landbouwmethoden goed zijn voor de bodem en bodem regeneratie op zowel het platteland als in de stad. Dit bevat een paviljoen met kleinschalige oplossingen, een lokale toer langs voorbeelden van duurzame landbouw, en het '2000 vierkante meter project' - een voorbeeld van de bodem-voetafdruk per persoon op aarde.

Het Living Soil Forum is een conferentie van 5 dagen om de internationale beweging van levende bodem-bewakers te versnellen door het bijeen brengen van boeren, retail, overheid, onderzoek, onderwijs, organisaties en jongeren van 22-26 juli in Kulturhuset i Ytterjärna, Zweden. Klik hier voor de uitnodiging voor het Living Soil Forum. Bevestigde sprekers zijn Prof. Håkan Wallander (Lund University), Dr. Regine Andersen (Oikos Norway), CEO Patrick Holden (Sustainable Food Trust), CEO Volkert Engelsman (Eosta BV & IFOAM World Board), CEO Helmy Abouleish (SEKEM), John D. Liu (Environmental Education Media Project), Dr. Vandana Shiva (Navdanya), Dr. Artur Grandstedt (BERAS), CEO Johan Ununger (Saltå Kvarn).

De Living Soil Forum doelen zijn:
  • Inspireer bezorgde burgers, consumenten en vooral jongeren om bodem stewards te worden
  • Het opbouwen van een inclusieve, wereldwijde bodem beweging
  • Verspreid bodem-bewustzijn door het gehele voedselsysteem
  • Uitwisselen van ideeën en initiëren van projecten en campagnes om wereldwijde bodem knelpunten aan te pakken
  • Uitlichten van inspirerende voorbeelden van duurzame landbouw, levende bodemconversatie en -regeneratie

Summer of Soil wordt georganiseerd in samenwerking met lokale partners Kulturcentrum Järna, Skillebyholm en Kulturforum AB in associatie met BERAS Implementation, Saltå Kvarn, Nature & More, Global Soil Partnership (FAO), UNCCD, European Commission, NEXUS Foundation, Sustainable Food Trust, Sweden International Agriculture Network Initiative (SIANI), Slow Food Youth Network, SEKEM, CEMUS, Heliopolis University, International Youth Initiative Program (YIP), Navdanya, Soil & More, Eosta BV, Small Planet Institute, Skilleby Trädgård, Biodynamiska Föreningen, Omställning (Transition) Järna, Permakultur Stjärnsund, Youth Future Project, Young Organics, Bauckhof en een groeiende lijst van anderen.
Publicatiedatum: