Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tegel eruit, compost erin!

Gisterenmorgen (4 april) werd het centrum van Zeist verrast door een 'guerilla gardening'-actie. Voor de deur van De Groene Winkel ging actievoerder Renske Loefs het trottoir te lijf en verwijderde twee stoeptegels, om compost en zaadjes te planten in het gat. De actie was bedoeld om aandacht te vragen voor de Nature & More-campagne 'Save Our Soils', die het globale probleem van bodemverarming aan de kaak stelt. Door zelf guerilla-tuinier te worden of te kiezen voor biologisch eten, kan elke consument een trottoirsteentje bijdragen."Dat is gevaarlijk hoor. Daar kunnen mensen over vallen", protesteert een passerende oudere dame. Maar als Renske Loefs toelichting geeft op de actie, draait ze bij. Renske Loefs: "Al ons eten komt van de grond af. In de stad merk je daar niets meer van. Als je een stoeptegel verwijderd, zie je eronder geel zand. Daar kan niets op groeien. Maar ooit lag hier vruchtbare grond. Door er compost in te doen en zaadjes te planten breng je feitelijk de natuurlijke situatie terug. Het is bovendien leuk om je eigen eten te telen!"

Winkeleigenaars Rudi Gerding en Astrid Weidman vinden het prima. In januari wonnen ze nog de landelijke Inspiratieprijs Bio-Winkel 2013, en deze actie past daar wel bij. "De verarming van bodems is in de hele wereld een probleem en dat wordt voor een groot deel veroorzaakt door chemische landbouw. Wij hebben vruchtbare bodems nodig voor de toekomst. Daarom raad ik iedereen aan om zelf voedsel te verbouwen, dan ga je begrijpen waarom de bodem zo belangrijk is. En koop biologisch eten, want daarmee maak je het mogelijk dat boeren overal ter wereld de bodem gezond en levend houden."

De actie Save Our Soils is opgezet door Nature & More. Inmiddels hebben meer dan 30 nationale en internationale organisaties zich aangesloten, waaronder Bionext, OXFAM-NOVIB en de Britse Soil Association. Nature & More is het 'trace & tell'-transparantiesysteem van Eosta. Zie ook www.saveoursoils.com en www.natureandmore.com.
Publicatiedatum: