Tegel eruit, compost erin!
"Dat is gevaarlijk hoor. Daar kunnen mensen over vallen", protesteert een passerende oudere dame. Maar als Renske Loefs toelichting geeft op de actie, draait ze bij. Renske Loefs: "Al ons eten komt van de grond af. In de stad merk je daar niets meer van. Als je een stoeptegel verwijderd, zie je eronder geel zand. Daar kan niets op groeien. Maar ooit lag hier vruchtbare grond. Door er compost in te doen en zaadjes te planten breng je feitelijk de natuurlijke situatie terug. Het is bovendien leuk om je eigen eten te telen!"
Winkeleigenaars Rudi Gerding en Astrid Weidman vinden het prima. In januari wonnen ze nog de landelijke Inspiratieprijs Bio-Winkel 2013, en deze actie past daar wel bij. "De verarming van bodems is in de hele wereld een probleem en dat wordt voor een groot deel veroorzaakt door chemische landbouw. Wij hebben vruchtbare bodems nodig voor de toekomst. Daarom raad ik iedereen aan om zelf voedsel te verbouwen, dan ga je begrijpen waarom de bodem zo belangrijk is. En koop biologisch eten, want daarmee maak je het mogelijk dat boeren overal ter wereld de bodem gezond en levend houden."
De actie Save Our Soils is opgezet door Nature & More. Inmiddels hebben meer dan 30 nationale en internationale organisaties zich aangesloten, waaronder Bionext, OXFAM-NOVIB en de Britse Soil Association. Nature & More is het 'trace & tell'-transparantiesysteem van Eosta. Zie ook www.saveoursoils.com en www.natureandmore.com.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-05 Onderzoek naar link tussen beschikbaarheid van zoet water en stikstofefficiëntie
- 2023-06-05 Welke vijf bedrijven maken kans op de BioVLAM 2023?
- 2023-06-05 BD-druiventelers vinden opvolger en kunnen gaan afronden
- 2023-06-05 Bio-teler groeit voorzichtig: “Het was maar een beetje meer, maar we kregen ze slecht weg”
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"
- 2023-05-25 "Wij importeren nu meer biologische abrikozen uit Spanje dan uit Italië"
- 2023-05-24 Frans pakstation voor biologische sjalotten officieel geopend
- 2023-05-24 "Vanaf maart verloopt de afzet bio-fruit vlotter"