Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vier biologische aardappelrassen phytophthora-resistent

De toekomst van de teelt van biologische rassen hangt af van de introductie van betere rassen, die vooral beter bestand zijn tegen de 'aardappelziekte' phytophtora infestans. In 2012 zijn op drie demonstratievelden twintig rassen biologisch getest; vier daarvan bleven goed overeind. Dat meldt Ekoland.

De belangrijkste randvoorwaarde voor een succesvolle biologische aardappelketen zijn rassen die elk jaar een betrouwbare opbrengst van een goede kwaliteit leveren. Betere aardappelrassen zijn hard nodig. In Oudemolen, Wageningen en Lelystad zijn drie demonstratievelden aangelegd. Kwekers was gevraagd welke rassen ze beschikbaar hebben voor de biologische teelt. Dat leverde een lijst op met twintig rassen: een mix van nieuwe en oudere, vroege en latere rassen. Het moeilijke jaar 2012 – waarin phytophthora al vroeg de kop opstak – bleek perfect om de geschiktheid van de rassen voor de biologische teelt te testen. Vier rassen hebben het prima gedaan en verdienen een mooie plaats in de keten en aandacht van telers en afnemers. Het gaat om: Carolus (Agrico), Bionica (Niek Vos, zie foto), Sarpo Mira (Danespo) en Vitabella (KWS).



De weerbaarheid tegen phytophthora bepaalt uiteraard niet alleen het succes van een aardappelras in de markt, maar de potentie van de sterkste rassen moet maximaal worden benut.

Voor meer informatie: Harm Brinks, DLV Plant

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: