Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel zuivelondernemingen hebben geen behoefte aan meer bio-melk

De biologische zuivelmarkt in Nederland groeit nog elk jaar. Bionext, de organisatie van biologische boeren, richt zich regelmatig tot gangbare veehouders om over te stappen. Maar veel zuivelondernemingen zitten helemaal niet te wachten op meer biologisch melk, blijkt uit een rondgang over de BioFach, de grootste vakbeurs voor biologische producten die in februari in Neurenberg gehouden werd.

FrieslandCampina telt op dit moment circa 140 biologische melkveehouders. Zij leveren samen ongeveer 60 miljoen kilogram melk. "Wij hebben op dit moment voldoende melk om onze producten te kunnen maken", vertelt Edwin Crombags van Ecomel, de biologische business unit van FrieslandCampina. "Wij zijn een aantal nieuwe producten aan het ontwikkelen. Of we meer biologische veehouders willen hebben, hangt af van het succes dat we met de nieuwe producten in de markt boeken. Je ziet dat de biologische consument over het algemeen toch de voorkeur geeft aan producten zonder al te veel toevoegingen. Men gaat voor naturel. Voor experimenten lijkt geen plaats."

Eigen vijver

Ook Marja Bastiaansen van Bastiaansen Kaas verwacht geen overmatige groei van de aanvoer van biologische melk. Het biologische dochterbedrijf van CZ Rouveen kan bij een grotere behoefte aan biologische rauwe melk een beroep doen op de leden van de coöperatie die gangbare melk leveren en die wellicht willen omschakelen. "Wij vissen dus uit de eigen vijver", zegt Bastiaansen.

Groei beperkt door milieugrenzen

René Rovers, commercieel directeur bij kaasproducent Henri Willig verwacht niet dat het aanbod van biologische melk na afschaffing van de melkquotering sterk zal toenemen. Hij tempert die verwachtingen dat de melkveehouders fors uitbreiden na het wegvallen van de productiebeperkingen. "Nederlandse melkveehouders zullen binnen de grenzen van het milieu moeten blijven. Dat betekent dat de productie niet heel veel meer zal toenemen, zeker de aanvoer van biologische melk zal niet zo sterk kunnen groeien."

Exclusiviteit

De Italiaanse firma Caseria di Sant' Anna, producent van de biologische ParmigianoReggiano, verwerkt de melk van slechts drie melkveebedrijven. Het bedrijf produceert dagelijks veertig kazen á 40 kilo. "De markt vraagt meer biologische ParmigianoReggiano, maar we hebben niet de behoefte aan meer melk. De beschermde status die onze kaas heeft, maakt dat we de exclusiviteit van ons product moeten blijven garanderen", zegt directeur Giulio Ghiaroni.

Bron: ZuivelZicht via FoodHolland
Publicatiedatum: