De 'Food and Environment Research Agency' UK (FERA) denkt dat er gefraudeerd wordt met ongeveer 10 procent van al het voedsel dat door consumenten gekocht wordt. Afgezien van soortensubsitutie komt ook verkeerde etikettering en vervalsing van etiketten voor. Er wordt vooral fraude gepleegd met schaal- en schelpdieren, plantaardige oliën, honing, wijn en producten met een milieukeur.
Tijdens de masterclass wordt ingegaan op de invloed van voedselfraude op de menselijke gezondheid (voedselveiligheid), het consumentenvertrouwen, het milieu en de handel. Ook zal uitgelegd worden waarom het aantal gevallen voedselfraude toeneemt. Ook zal aangetoond worden dat de frauderisico's toenemen dankzij de ondoorzichtige 'supply chains'.
Nu de georganiseerde misdaad betrokken is bij voedselfraude, wordt de forensische wetenschap gebruikt om voedselproducten te controleren. Dr. Simon Kelly van FERA, de workshop-leider, zal een gedetailleerd verslag geven van de analytische instrumenten die gebruikt worden om voedselfraude op te sporen. Technieken die aan bod komen zijn onder meer 'DNA-fingerprinting', gaschromatografie en gamma-spectroscopie. Massapectromonie en isotopen kunnen worden gebruikt om vleesproducten te traceren tot binnen 5 mijl van waar het dier vandaan komt.
Na de masterclass wordt de Sustainable Foods Summit gehouden (6-7 juni). Ook tijdens dit seminar zal aandacht geschonken worden aan voedselveiligheid.