Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Honderden deelnemers verwacht bij eerste Nationale Wormentelling

Regenwormen vormen in grote gebieden van Nederland een aanzienlijk deel van de totale biomassa in de bodem. Vooral in tuinen waar geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, is dit het geval. Bionext, de ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding, wil scherper in beeld krijgen hoe de regenwormenpopulatie er in ons land voor staat. De organisatie roept tuinbezitters daarom op deel te nemen aan de Nationale Wormentelling.

Iedereen die een stukje gras in zijn achtertuin heeft, kan meedoen. Het tellen is eenvoudig en neemt weinig tijd in beslag. Hoe gaat het in zijn werk? U bakent een vierkant af op de grond van 50 bij 50 centimeter en stampt gedurende twee minuten met beide voeten op de bodem. Vervolgens bekijkt u vijf minuten lang hoeveel wormen er omhoog komen. Dit aantal geeft u door via de website van Bionext, samen met uw woonplaats en een korte omschrijving van de weersomstandigheden. De ketenorganisatie rekent op heel wat hulp van enthousiaste vrijwilligers. Projectleider Miriam van Bree: "Onze aanpak is gebaseerd op die van de Nationale Vogeltelling. Daar doen elk jaar zeer veel mensen aan mee. Bovendien draagt het bij aan de bewustwording van mensen dat de bodem ook natuur is." Onder de inzenders wordt een aantrekkelijke prijs verloot.



De gewone regenworm (Lumbricus terrestris) zorgt voor een goede bodemstructuur en is daarom van grote waarde voor planten en bodem. Het wortelstelsel vindt eenvoudig zijn weg door de gangen van de regenwormen. Hoeveel wormen er in ons land bij benadering voorkomen, is niet eerder geïnventariseerd. Wel is onlangs wetenschappelijk aangetoond dat er een verband bestaat tussen afbraak van organisch materiaal door de regenworm en het broeikaseffect. De kans op global worming wordt door deskundigen echter zeer klein geacht. Van Bree: "Het is goed dat dit onderzoek gedaan wordt, maar de worm is zoveel meer dan een lachgasproducent en dat willen we blijven benadrukken. Bij succes gaan we deze campagne verder uitbreiden, bijvoorbeeld in samenwerking met het Museonder."

De Nationale Wormentelling start aanstaande maandag om 9:30 uur en duurt tot 11:30 uur. Tot 12:00 uur kunnen resultaten doorgegeven worden via deze pagina. In de ochtenduren zijn de regenwormen doorgaans het eenvoudigst waar te nemen door de lage stand van de zon en de aanwezigheid van dauwdruppels.
Publicatiedatum: