Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Studie in VS:

"Fruitvliegen gezonder door biologisch dieet"

Uit een studie is gebleken dat fruitvliegjes die enkel biologisch voedsel gegeten hebben gezonder zijn dan vliegjes op een niet-biologisch dieet. Met de studie wilde men de potentiële gezondheidsvoordelen van biologisch voedsel versus niet-biologisch voedsel onderzoeken.

De studie werd uitgevoerd in het lab van SMU-bioloog Johannes H. Bauer aan de Southern Methodist University in Dallas. De fruitvliegjes die opgegroeid zijn met een dieet van biologische voedingsmiddelen presteerden beter in verschillende tests voor de algemene gezondheid.

"Deze bevindingen zijn zeker intrigerend, maar nu is noodzakelijk dat we de reden vast kunnen stellen waarom de vliegen op de biologische diëten beter presteerden. Zeker omdat niet alle bio-diëten die we getest hebben dezelfde positieve gevolgen voor de gezondheid bleken te hebben", licht hoofdonderzoeker Bauer toe.Fruitvliegen op bio-diëten toonden verbeteringen op het gebied van vruchtbaarheid en levensduur. "We weten niet waarom de vliegen op bio-voeding beter scoorden. Daarvoor is verder onderzoek nodig, maar dit is een goede stap richting het begrijpen van de potentiële gezondheidsvoordelen van biologisch voedsel", aldus Ria Chhabra, een student aan de hogeschool die meewerkte aan het onderzoek.

De onderzoeksfocus lag op de relatie van voeding met levensduur, gezondheid en diabetes. De bevindingen van het onderzoek 'Organically grown food provides health benefits to Drosophila melanogaster' zijn gepubliceerd in het tijdschrift 'PLOS One'.

De fruitvliegen werden gevoed met bio- en niet-bio-producten die gekocht zijn bij een supermarkt. Ze kregen onder meer aardappelen, sojabonen, rozijnen en bananen. En ze kregen geen extra voedingssupplementen. De onderzoekers hebben de effecten van elk type voedsel onafhankelijk van elkaar getest en vermeden verstorende effecten van een gemengde voeding.

In de gezondheidstest is onder meer gekeken naar vruchtbaarheid, levensduur, stress en weerstand tegen honger.Een aantal negatieve of neutrale resultaten werden verkregen met behulp van diëten bereid met biologische rozijnen. Dit suggereert volgens Bauer dat de positieve gezondheidseffecten van biologische voeding afhankelijk zijn van het specifieke voedselitem. Dat kan volgens Bauer een aantal van de inconsistente resultaten uit andere wetenschappelijke studies verklaren. Sommige studies suggereren dat bio-voedsel een nutritioneel voordeel biedt, terwijl andere studies suggereren dat dit niet zo is.

"Tot onze verrassing scoorden de fruitvliegen die gevoed zijn met bio-voedingsmiddelen veel beter op de meeste gezondheidstests. Levensduur en vruchtbaarheid zijn de twee belangrijkste aspecten van het leven van de vlieg. Op beide tests scoorden de vliegen met bio-diëten beter dan vliegen die gevoed zijn met conventionele diëten. Ze leefden langer en hadden een hogere vruchtbaarheid."Bron: Phys.org