Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vijf van de zes paaseieren komen uit de schuur

Ondanks de stijgende aandacht voor dierenwelzijn is slechts eenzesde van de eieren die met Pasen gegeten worden, afkomstig van een kip uit de wei. Dit blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Het hoge aantal kiponvriendelijke eieren wordt onder andere veroorzaakt door de vrolijk geverfde paaseieren. Dit zijn vaak scharreleieren en scharreleieren zijn niet kipvriendelijk: de kippen mogen bijvoorbeeld nooit naar buiten en zitten binnen dicht opeen met 9 kippen per vierkante meter. Wakker Dier vindt dat Pasen ook een feest moet zijn voor de kippen en roept op tot de kipvriendelijkste Pasen ooit. Met ieder ei draag je bij, vindt Wakker Dier: "Een kip legt iedere dag een ei. Dus met ieder ei dat je koopt, laat je een kip een dag naar buiten of niet. Kies daarom voor een vrije uitloop, biologisch of Rondeel ei."

Onderzoek Wakker Dier

Wakker Dier heeft de supermarktverkoop van eieren in de week voor Pasen op een rijtje laten zetten door de Symphony IRI Group (cijfers zijn gebaseerd op 82% van de supermarktomzet. Data zijn niet beschikbaar van Aldi, Lidl en Dirk, Bas en Digros). Daaruit bleek dat het aantal verkochte weide-eieren in de week voor Pasen zeer tegenvalt. Wel vindt er ieder jaar een lichte stijging plaats. Tijdens Pasen 2012 was 15,5 procent van de paaseieren afkomstig van een kip uit de wei. In 2011 was dat nog 13,5 procent en in 2010 was slechts 11,2 procent van de verkochte paaseieren kipvriendelijk. Het aandeel biologische eieren steeg van 3,8 procent in 2010 naar 6,5 procent in 2012.

Scharrelei is schuurei

Hoewel de naam anders doet vermoeden, mag een scharrelkip nooit naar buiten. Zij zit haar hele leven in een schuur waar zij met negen andere kippen een vierkante meter deelt. Vrije uitloop-, biologische, Demeter- en Rondeeleieren zijn gelegd door kippen die wel naar buiten mogen. Daarnaast krijgen deze kippen meer ruimte in de stal en afleidingsmateriaal zoals losse granen en stro. Daarom worden deze eieren beloond met twee of drie Beter Leven sterren van de Dierenbescherming. Eieren met drie Beter Leven sterren zijn afkomstig van kippen waarvan de snavels niet worden gekapt.

Ik eet met Pasen een ei van een kip uit de wei, en jij?

Supermarkt Plus heeft vorig jaar als eerste een belangrijke stap gezet door alleen nog eieren te verkopen met minimaal twee Beter Leven Sterren van de Dierenbescherming. Helaas hebben andere supermarkten dit goede voorbeeld nog niet gevolgd. Daarom is Wakker Dier deze week een consumentenactie gestart: Ik kies met Pasen een ei uit de wei, en jij? Consumenten kunnen deze boodschap verspreiden via Twitter en Facebook en zo samen zorgen voor de kipvriendelijkste Pasen in jaren.
Publicatiedatum: