Voeding en gezondheid: er is geen onderwerp dat zo vaak de kranten haalt. Nieuwe wetenschappelijke inzichten komen meteen aan bod in nieuwsrubrieken of tijdschriften. Tegelijkertijd roept het ook veel vragen op. Koffie, rode wijn, de schijf van vier of toch weer vijf? Is biologisch voedsel gezonder of niet, maken vetten of koolhydraten dik? Voeding en gezondheid gaan hand in hand, zoveel is duidelijk, maar sluitende antwoorden zijn er niet.
Een deel van de verwarring ontstaat doordat de life sciences voedingsstoffen bestuderen en die kennis niet zo maar te vertalen is naar een gezond dieet. Eten is immers meer dan een shake met voedingstoffen, het heeft ook een sociale en culturele betekenis. Lang tafelen of fast food horen bij je levensstijl en meer kennis leidt niet zomaar tot een gezond eetpatroon. De genetica en de neuropsychologie laten zien dat onze voorkeur voor veel en vet eten aangeboren is. Wat is dan de rol van wilskracht?
In een serie lunchlezingen op de Universiteit Utrecht laten verschillende wetenschappers zien hoe zij bijdragen aan onze kennis over voeding van molecuul tot maatschappij. Woensdag 27 maart zal drs. Machteld Huber een lezing houden:
Wat je gezond noemt
Drs. Machteld Huber (Arts-onderzoeker, Louis Bolk Instituut) sluit de lunchlezingenserie af met een brede visie op gezondheid en voeding. Als eten gezond geproduceerd wordt, is het dan ook gezonder?
Waar: Boothzaal van de Universiteitsbibliotheek, De Uithof
Tijd 13:00 tot 14:00 uur
Klik hier voor meer informatie.

Abonneren
Vacatures
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
- Teeltspecialist
- Crop Manager Vollegrond Noord-Frankrijk
- Transportplanners Export
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
27 maart in Boothzaal van Universiteit Utrecht:
Lunchlezing Framing Food met Machteld Huber - Wat je gezond noemt
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-21 Registratie voor deelnemers Organic Produce Summit 2023 geopend
- 2023-03-20 Gespreksavond over duurzaam voedsel met bio-boer Henk Klompe: 29 maart in Dronten
- 2023-03-20 Symposium 'Mooi Hogeland!? – samen werken aan herstel van biodiversiteit': 15 april
- 2023-03-17 Fotoreportage: Consumentengedrag onder de loep tijdens BioAcademy Kennis & Inspiratiedag 2023
- 2023-03-16 Fine Food Festival brengt ruim 40 leveranciers samen
- 2023-03-15 Webinar Aptean & Rabobank, 22 maart
- 2023-03-15 AGF Trendcafé op 21 maart op winkelbezoek in Venlo en Düsseldorf
- 2023-03-14 Wethouder steekt handen uit de mouwen op biologische schapenboerderij
- 2023-03-09 BioAcademy Kennis & Inspiratiedag op 16 maart in Driebergen
- 2023-03-09 Dit zijn de winnaars van de Best New Product Awards Biofach en Vivaness 2023
- 2023-03-08 Horecabeurs Goes weer goed op de kaart in 2023
- 2023-03-08 Biologische kasgroententelers doen mee aan Kom in de Kas 2023
- 2023-03-07 Waarom komt biologisch boeren maar niet van de grond? - vanavond derde debat in Haarlem
- 2023-03-07 Geslaagd seminar over biologische uien
- 2023-03-07 Mee naar Hong Kong, Anaheim of Madrid? Uiterste inschrijfdata vakbeurzen komt dichtbij
- 2023-03-03 Leerlingen presenteren duurzaamheidsadviezen op DID-IT-boerderij
- 2023-03-02 3 maart: Studiedag vrije veredeling versus F1-hybride en CRISPR-Cas
- 2023-02-24 Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
- 2023-02-24 Duurzaamheid gaat het verschil maken in de foodsector
- 2023-02-23 Masterclasses tijdens jubileumeditie ViniBio