
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Tien nieuwe bio-boerderijen ontvangen stimuleringsprijs voor omschakeling
- "Volg je orders en statussen voortaan met stoplichten"
- "Voor ons was het een no-brainer om iets te doen met bio-katoen"
- Drie op de vijf Nederlandse volwassenen vinden prijs belangrijker dan herkomst van voedsel
- Helft Nederlanders eet jaarlijks ruim 13 kilo méér suiker dan gedacht
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Aandeel biologische eieren in 2012 op 4%
Pasen: een ei hoort erbij
Van de 192 eieren die we per Nederlander per jaar consumeren worden ongeveer 118 eieren per persoon thuis gegeten. Buitenshuis, dus bijvoorbeeld in bedrijfskantines, horeca, en instellingen zijn dat ongeveer 30 eieren en de rest, zo'n 44 eieren, wordt in verwerkte vorm genuttigd, zoals ijs, koek, deegwaren en pasta's. De 118 eieren die de Nederlander thuis eet zijn vooral scharreleieren (102) en deels vrije-uitloopeieren (13) en biologische eieren (3).
Tijdens de Paasdagen, maar ook in het najaar en vooral met Kerst is de consumptie van eieren het hoogst. In de zomer zakt de consumptie onder invloed van de vakanties meestal wat in. In de prijzen die de pakstations realiseren is het traditionele 'Paaseffect' vrijwel verdwenen, maar in de consumptie is dit fenomeen dus nog wel zichtbaar.
In 2012 hebben Nederlandse legkippen, ruim 10 miljard eieren gelegd. Het afgelopen jaar lag het aandeel van de geproduceerde scharreleieren op 64%, het aandeel vrije uitloopeieren op 14% en dat van biologische eieren op bijna 4% van de totale productie. Het aandeel van het totaal van deze eieren lag in 2012 dus op 82% van de productie. In bijvoorbeeld 2005 lag dat aandeel nog op 45%. Dit heeft vooral te maken met het Europese verbod op de productie van eieren uit de traditionele kooisystemen sinds januari 2012.
Eieren hebben een goed imago. Het product wordt als voedzaam en gezond gezien, is bovendien licht verteerbaar en valt in vele gerechten te verwerken. Eieren passen in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Verder is steeds beter bekend, dat onverzadigde vetten van andere voedingsmiddelen dan eieren bijdragen aan de opbouw van (verkeerd) cholesterol in het lichaam en dat natuurlijk cholesterol in ei daar juist niet voor zorgt. Tenslotte is een ei toch vooral een product met zeer uiteenlopende mogelijkheden voor bereiding en verwerking; kortom een ei is een gezellig product en hoort er zeker bij.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-08 "We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk ruimte te bieden voor diereigen gedrag"
- 2023-06-02 Melkprijs Eko-Holland in juni met vijftig cent omlaag
- 2023-06-02 Arla bio-melkprijs daalt met 2 eurocent per kilo in juni
- 2023-06-01 "We willen iedereen met wie we zaken doen aardig vinden"
- 2023-06-01 Pioniers geven aftrap voor de Maand van het Kalf
- 2023-06-01 "Historisch gezien hebben we nooit zoveel dierlijke producten geconsumeerd als nu, dus wat matigen daarmee kan geen kwaad"
- 2023-05-31 FrieslandCampina verlaagt bio-garantieprijs in juni met 25 cent
- 2023-05-31 Amerikaans landbouwministerie biedt steun aan biologische zuivelproducenten
- 2023-05-31 Weideseizoen: toezicht op weidegang dieren gestart
- 2023-05-30 Juni: Maand van het Kalf
- 2023-05-26 Biologische volle melk Schwarzwaldmilch gekozen tot beste ambachtelijke melk
- 2023-05-24 Biologisch melkveehouder Arie van den Berg op bezoek bij Vroege Vogels Radio
- 2023-05-24 "Vier stappen om broei in de kuil tegen te gaan"
- 2023-05-23 Eerste honderdtonner van Bio Opneij Wytze van de Bio-KI
- 2023-05-23 Provamel focust voortaan op het gamma lang houdbare plantaardige drinks, room en desserts
- 2023-05-23 Innovatiehuis De Peel roept label in het leven om lokale biologische kaas op de kaart te zetten
- 2023-05-22 "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- 2023-05-22 Bio-boeren trekken meer dan 2500 bezoekers tijdens Campina Open Boerderijdagen
- 2023-05-19 Geitenhouderij De Molswaerd gaat van biologisch naar eco-vriendelijk
- 2023-05-17 Maatschap Muggen wint Agroscoopbokaal Biologisch