Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aandeel biologische eieren in 2012 op 4%

Pasen: een ei hoort erbij

Tijdens de Paasdagen eten Nederlanders ongeveer 35 miljoen eieren, dus ongeveer twee eieren per persoon. Normaliter ligt de eiconsumptie op ruim twee eieren per week. Per jaar hebben we in 2012 in Nederland 192 stuks per persoon gegeten. Vergeleken met 2011 is dat een toename van 4 eieren per Nederlander. In 2000 lag het verbruik van eieren nog op 180 stuks. De consumptie neemt dus gemiddeld jaarlijks met 1 ei toe. Dit komt vooral door het steeds betere imago van eieren.

Van de 192 eieren die we per Nederlander per jaar consumeren worden ongeveer 118 eieren per persoon thuis gegeten. Buitenshuis, dus bijvoorbeeld in bedrijfskantines, horeca, en instellingen zijn dat ongeveer 30 eieren en de rest, zo'n 44 eieren, wordt in verwerkte vorm genuttigd, zoals ijs, koek, deegwaren en pasta's. De 118 eieren die de Nederlander thuis eet zijn vooral scharreleieren (102) en deels vrije-uitloopeieren (13) en biologische eieren (3).

Tijdens de Paasdagen, maar ook in het najaar en vooral met Kerst is de consumptie van eieren het hoogst. In de zomer zakt de consumptie onder invloed van de vakanties meestal wat in. In de prijzen die de pakstations realiseren is het traditionele 'Paaseffect' vrijwel verdwenen, maar in de consumptie is dit fenomeen dus nog wel zichtbaar.

In 2012 hebben Nederlandse legkippen, ruim 10 miljard eieren gelegd. Het afgelopen jaar lag het aandeel van de geproduceerde scharreleieren op 64%, het aandeel vrije uitloopeieren op 14% en dat van biologische eieren op bijna 4% van de totale productie. Het aandeel van het totaal van deze eieren lag in 2012 dus op 82% van de productie. In bijvoorbeeld 2005 lag dat aandeel nog op 45%. Dit heeft vooral te maken met het Europese verbod op de productie van eieren uit de traditionele kooisystemen sinds januari 2012.

Eieren hebben een goed imago. Het product wordt als voedzaam en gezond gezien, is bovendien licht verteerbaar en valt in vele gerechten te verwerken. Eieren passen in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Verder is steeds beter bekend, dat onverzadigde vetten van andere voedingsmiddelen dan eieren bijdragen aan de opbouw van (verkeerd) cholesterol in het lichaam en dat natuurlijk cholesterol in ei daar juist niet voor zorgt. Tenslotte is een ei toch vooral een product met zeer uiteenlopende mogelijkheden voor bereiding en verwerking; kortom een ei is een gezellig product en hoort er zeker bij.
Publicatiedatum: