Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Denemarken heeft zeer ambitieuze plannen voor biologische sector

Denemarken heeft niet alleen het hoogste marktaandeel van biologische producten ter wereld, maar waarschijnlijk ook de meest ambitieuze plannen om een verdere groei te realiseren.

Op dit moment is zo'n 7 procent van het Deense landbouwareaal biologisch, en het officiële doel van de regering is om in 2020 naar 15 procent en in 2030 naar 100 procent te gaan. Zal dit een realistisch doel blijken, of gaat de crisis roet in het eten gooien?

Biologische basisproducten zoals eieren, melk en bloem hebben al tientallen jaren een hoog marktaandeel, maar de laatste paar jaar zijn Deense consumenten veeleisender geworden en de vraag naar een bredere verscheidenheid aan producten heeft geresulteerd in toenemende import. Kijken we daarentegen naar groenten en fruit, dan zien we een bijna tegenovergesteld patroon. Basisproducten zoals wortelen en aardappelen hebben nog steeds een hoog marktaandeel, maar heel wat andere producten hebben in de afgelopen jaren nauwelijks een toename gezien. Dit wordt bevestigd door enkele van de grootste Deense biologische producenten. Marienlyst, één van de grootste leveranciers van biologische groenten, zag de omzet zelfs met 20 procent afnemen in het afgelopen jaar. Mogens Hansen van Marienlyst legt uit dat de daling het gevolg is van de Deense vraag naar goedkoper boodschappen, als gevolg van de wereldwijde financiële crisis.

Dus hoe moet Deense regering dit zeer ambitieuze doel bereiken? Hier zijn een paar ideeën van Mette Gjerskov, de Deense minister van voedsel en landbouw:
  • Alle openbare maaltijden moeten biologisch worden (dus in scholen, ziekenhuizen, bejaardentehuizen et cetera). Dat is een half miljoen maaltijden per dag.
  • Alle landbouwgrond in overheidsbezit zou biologisch moeten worden. Op dit moment zitten we op 24 procent, dus er is een vrij groot potentieel.
  • Nieuwe biologische producten. De Deense regering gaat de ontwikkeling van nieuwe producten ondersteunen, voor de Deense markt en met een verhoogde export in het achterhoofd.
  • Beter onderwijs. Bij het ​​opleiden van nieuwe boeren moeten opleidingen een verhoogde focus leggen op de voordelen van de biologische landbouw.

Of dit allemaal gaat lukken is de vraag, maar de meeste mensen zijn nog steeds optimistisch. Eén ding is zeker: de Denen zijn voorlopig niet van plan de handdoek in de ring te gooien.
Publicatiedatum: