Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opfok, een zaak van opfokker én leghennenhouder

Als leghennenhouder wil je dat de overgang van de opfokstal naar de legstal zo vlot mogelijk verloopt. Een bezoek aan de opfokker kan hier zeker bij helpen. In het bioKennisbericht Pluimveevlees en eieren #12 staat een checklist om informatie over de opfokhennen te verzamelen bij de opfokker. Lees meer over de belangrijke periode van opfokhen naar leghen.

De overgang van een opfokstal naar een nieuwe legstal is voor een jonge hen heel ingrijpend en kan stress veroorzaken. Een optimale opvang van een opfokhen in goede conditie vormt mede de basis voor een rendabele ronde.

Eigenlijk begint de voorbereiding al voor de opfok: je bespreekt met de opfokorganisatie wat je wensen zijn voor huisvestingstype, het al dan niet aanbieden van ruwvoer en preventieve entingen. Als je als pluimveehouder twee of drie keer bij de opfokker langsgaat (in de periode van 4 tot 16 weken), kun je de kippen zelf bekijken, eventuele problemen horen en zo bepalen hoe je het beste het specifieke koppel kan opvangen.

Een opfokhen maakt in de opfokperiode zowel de periode van baby, peuter, kleuter en puber door met elk hun eigen aandachtspunten en verzorging. Ook ondergaat de opfokhen een intensief vaccinatieschema. Vanwege entreacties en stress is de hen dus niet altijd even fit. Hier kun je rekening mee houden in je beoordeling bij de opfokker.

Lees in dit bioKennisbericht over de aandachtspunten voeder/water, lichaamsgewicht, verlichting klimaat, gezondheid en gedrag. Toegang tot en gebruik van een buitenloop is voor biologische leghennen verplicht. Kijk daarom ook hoe de opfokker hiermee omgaat. De aandachtpunten in de checklist in het bioKennisbericht helpen de leghennenhouder het management aan te laten sluiten bij het gedrag en de eigenschappen van het koppel en zo de overgang van opfok naar leggen voor de hennen zo klein mogelijk te maken.

Voor meer informatie: Jean-Paul Wagenaar, Louis Bolk Instituut; Ine Kempen, Proefbedrijf Pluimveehouderij vzw

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: