Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Mooi dat men ook keek naar verhaal achter het brood"

Halls desem volkoren Beste Brood van NL

Tholen - NieuwVers was de afgelopen weken op zoek naar het 'Beste Brood van Nederland'. En dan specifiek een niet-wit vloerbrood van circa 800-1000 gram. Bakkerij Tom van Otterloo ging gisteren (7 februari) met de prijs aan de haal. Tom stelde zijn 'Halls desem volkoren' kandidaat. De trotse bakker geeft in een reactie aan normaliter nooit mee te doen aan wedstrijden. "Dit keer besloot ik wel deel te nemen omdat in deze verkiezing ook gekeken werd naar het verhaal achter het brood. Ik vond het al een hele eer om tot de finalisten te behoren en de winst kwam voor mij dan ook als een totale verrassing."



Gisterenmiddag kwam vanuit de bakkerswinkel ook al een enthousiaste reactie: "We zijn enorm trots. We hadden het echt niet verwacht. Sowieso was de hele verkiezing erg spannend", gaf Rianne vanuit de bakkerij aan de Graaf Lodewijkstraat in Arnhem aan.

NieuwVers organiseerde de verkiezing om duidelijk te maken welke wereld van keuzes er achter brood schuilgaat. De vakjury koos uiteindelijk voor de finale de vijf kandidaten uit met de beste 'lokale papieren'.


De smaakjury poseert met Tom en het winnende brood. Van links naar rechts: bio-bakker Carl Siegert, Tom van Otterloo, Felix Wilbrink en journaliste Loethe Olthuijs.

Tom van Otterloo uit De Steeg, vlakbij Arnhem, haalt zijn graan uit een cirkel van 30 kilometer rondom zijn bakkerij. De tarwe waarmee het winnende brood gebakken wordt is afkomstig van biologische boerderij De Kruytbosch in Hall. En het graan wordt door De Witte Watermolen in Arnhem vermalen tot meel.

De jury had ook veel waardering voor het feit dat Tom in zijn bakkerij mensen met een arbeidshandicap een zinvolle en lekkere kans geeft om volledig mee te draaien in de maatschappij. Bovendien probeert hij energie te sparen en voedselverspilling tegen te gaan door slim hergebruik van restproducten.


Bakker Tom met een ander brood.

De vakjury bestaande uit bodemkundige Jan Willem Erisman (Louis Bolk Instituut), akkerbouwer Jopie Duijnhouwer (Tuinderij Haverkamp), bio-bakker Carl Siegert en LCA-deskundige Hans Blonk (Blonk Milieu Advies) koos eerder deze week de volgende vijf finalisten:

  • De Streekbakker - Spelt lijnzaadbrood
  • Sallands houtoven brood - Pain de campagne
  • De Veldkeuken - Speltbrood
  • Bisschopsmolen - Landbrood
  • Bakkerij Tom van Otterloo - Halls desem volkoren

En gisterenochtend (7 februari) werd bij Perron 4/5 aan het station van Amersfoort door een smaakjury bestaande uit Felix Wilbrink, bio-bakker Carl Siegert en journaliste Loethe Olthuijs het lekkerst smakende 'Beste Brood van Nederland' gekozen.

Als tweede eindigde bakker René van der Veer van de Veldkeuken met zijn speltbrood. Op een ex aequo derde plaats belandden de Streekbakker en de Bisschopsmolen.

Voor meer informatie: www.bakkerijtomvanotterloo.nl

Gerelateerde artikelen → Zie meer