"Het was weer een mooi jaar en het wordt nog veel mooier", aldus Ton Schroer van Tons Mosterd en Heerlijkheden. Lees hieronder de overpeinzingen van een mosterd- en mayonaisemaker in Zierikzee:
"In 1977 was ik lid van Memo, een krant voor mens- en milieuvriendelijk ondernemen, ook toen worstelde ik al met de vraag moet je per se groeien en groter worden of mag je ook gewoon tevreden zijn als je, dus tevreden bent?
Een adagium is 'hou het klein, hou het fijn'. De minimale omvang om concurrerend mee te blijven doen is door wetgeving steeds groter geworden. Dit komt ook door steeds grotere klanten. Zoals ik toen onder hoongelach met de bakfiets mijn eerste potjes mosterd rond bracht, en op de brommer winkeltjes bezocht, zou dat nu nog kunnen? Jazeker als iemand maar jong enthousiast en blind voor alle tegenslagen is! Of je nu chocolaatjes maakt of de beste stroopwafels of jam, volhouden en afzien en je komt er wel, over een jaartje of twintig dertig. Blijf wel bedenken wat het voor jou betekent.
Na drie jaar peinzen heb ik dan ook vorig jaar besloten om 420 m2 opslagruimte bij het gebouw aan te bouwen. Die bouw is nu in volle gang, om in maart opgeleverd te worden.
Waarom? Ja het is mijn hobby, en door wat meer ruimte kan de voorraad overzichtelijker worden. Maar uit ervaring weet ik dat door meer ruimte de voorraad ook groeit. Want 10.000 lege doosjes zijn per stuk een paar cent goedkoper dan 5.000 lege doosjes in dezelfde bestelling. En je hebt minder vrachtwagens die komen lossen, maar ook dit is niet oneindig waar.
En ik heb de laatste maanden toch weer een paar nieuwe receptjes uitgeprobeerd en zal volgende jaar of misschien pas over twee jaar met die nieuwe producten in de markt komen. Over 2 jaar? Ja de tijd moet rijp zijn, oftewel de sterren moeten goed staan. En je moet er zelf en als bedrijfje aan toe zijn.
Toch weer meer? Enerzijds wel, maar daardoor kan ik bijblijven in een steeds veranderende markt.
Want ook in bio betekent stilstand achteruitgang!"
Ton Schroer
Voor meer informatie: www.tonsmosterd.com
Abonneren
Vacatures
"Ook in bio betekent stilstand achteruitgang!"
Tons Mosterd groeit mee met veranderende bio-markt
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-26 Chocolatemakers breidt haar biodynamische assortiment uit
- 2023-09-26 "Sterk bewerkt voedsel beter voor milieu, maar slechter voor gezondheid"
- 2023-09-25 Vivani introduceert zijn eerste Demeter chocolade
- 2023-09-12 Suikervrije biologische chocoladereep met karamel zeezout smaak geïntroduceerd
- 2023-09-07 Bio-volkorenpasta geschonken aan Voedselbank
- 2023-09-01 "Wij zitten in het segment dat een euro meer voor goede kwaliteit prima is, ook voor biologisch"
- 2023-08-31 "Je kunt veel meer met notenpasta's dan je in eerste instantie denkt"
- 2023-08-23 Test met Nederlandse bio-chocolade zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen bij Denn's BioMarkt
- 2023-08-22 Verdere prijsstijging olijfolie verwacht vanwege lagere beschikbaarheid
- 2023-08-17 "De boeren waar Chocolatemakers mee werkt, kennen zelf het gehele proces"
- 2023-08-16 "Voor onze ambachtelijke gerookte amandelen heb ik een wachtlijst opgesteld"
- 2023-08-11 Cacaoboeren in Sierra Leone verhogen productie zonder bossen te kappen voor nieuwe percelen
- 2023-08-08 Bulgaars bio-chocolademerk verkent kansen in de Benelux
- 2023-07-21 Nieuw: Piadine Toast, 'tosti Italiaanse stijl'
- 2023-07-21 Nu verkrijgbaar: Pad Thai-noedels en Vietnamese vermicellinoedels
- 2023-07-20 Naar bio-popcorn graaien in XL grijpmachine
- 2023-07-13 Nieuw: Siciliaanse bio-pasta in voordeelverpakkingen
- 2023-07-13 "Verdere uitbreiding van de lijn met minibulkverpakkingen van 1 kilogram"
- 2023-07-11 Turkse bio-hazelnoten vanaf nu in papieren zakken en kartons verscheept
- 2023-07-03 Groentecrackers geven extra kleur aan de lunch