Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ook in bio betekent stilstand achteruitgang!"

Tons Mosterd groeit mee met veranderende bio-markt

"Het was weer een mooi jaar en het wordt nog veel mooier", aldus Ton Schroer van Tons Mosterd en Heerlijkheden. Lees hieronder de overpeinzingen van een mosterd- en mayonaisemaker in Zierikzee:
 
"In 1977 was ik lid van Memo, een krant voor mens- en milieuvriendelijk ondernemen, ook toen worstelde ik al met de vraag moet je per se groeien en groter worden of mag je ook gewoon tevreden zijn als je, dus tevreden bent?

Een adagium is 'hou het klein, hou het fijn'. De minimale omvang om concurrerend mee te blijven doen is door wetgeving steeds groter geworden. Dit komt ook door steeds grotere klanten. Zoals ik toen onder hoongelach met de bakfiets mijn eerste potjes mosterd rond bracht, en op de brommer winkeltjes bezocht, zou dat nu nog kunnen? Jazeker als iemand maar jong enthousiast en blind voor alle tegenslagen is! Of je nu chocolaatjes maakt of de beste stroopwafels of jam, volhouden en afzien en je komt er wel, over een jaartje of twintig dertig. Blijf wel bedenken wat het voor jou betekent.
 
Na drie jaar peinzen heb ik dan ook vorig jaar besloten om 420 m2 opslagruimte bij het gebouw aan te bouwen. Die bouw is nu in volle gang, om in maart opgeleverd te worden.
 
Waarom? Ja het is mijn hobby, en door wat meer ruimte kan de voorraad overzichtelijker worden. Maar uit ervaring weet ik dat door meer ruimte de voorraad ook groeit. Want 10.000 lege doosjes zijn per stuk een paar cent goedkoper dan 5.000 lege doosjes in dezelfde bestelling. En je hebt minder vrachtwagens die komen lossen, maar ook dit is niet oneindig waar.
 
En ik heb de laatste maanden toch weer een paar nieuwe receptjes uitgeprobeerd en zal volgende jaar of misschien pas over twee jaar met die nieuwe producten in de markt komen. Over 2 jaar? Ja de tijd moet rijp zijn, oftewel de sterren moeten goed staan. En je moet er zelf en als bedrijfje aan toe zijn.
 
Toch weer meer? Enerzijds wel, maar daardoor kan ik bijblijven in een steeds veranderende markt.

Want ook in bio betekent stilstand achteruitgang!"

Ton Schroer

Voor meer informatie: www.tonsmosterd.com
Publicatiedatum: