"Het was weer een mooi jaar en het wordt nog veel mooier", aldus Ton Schroer van Tons Mosterd en Heerlijkheden. Lees hieronder de overpeinzingen van een mosterd- en mayonaisemaker in Zierikzee:
"In 1977 was ik lid van Memo, een krant voor mens- en milieuvriendelijk ondernemen, ook toen worstelde ik al met de vraag moet je per se groeien en groter worden of mag je ook gewoon tevreden zijn als je, dus tevreden bent?
Een adagium is 'hou het klein, hou het fijn'. De minimale omvang om concurrerend mee te blijven doen is door wetgeving steeds groter geworden. Dit komt ook door steeds grotere klanten. Zoals ik toen onder hoongelach met de bakfiets mijn eerste potjes mosterd rond bracht, en op de brommer winkeltjes bezocht, zou dat nu nog kunnen? Jazeker als iemand maar jong enthousiast en blind voor alle tegenslagen is! Of je nu chocolaatjes maakt of de beste stroopwafels of jam, volhouden en afzien en je komt er wel, over een jaartje of twintig dertig. Blijf wel bedenken wat het voor jou betekent.
Na drie jaar peinzen heb ik dan ook vorig jaar besloten om 420 m2 opslagruimte bij het gebouw aan te bouwen. Die bouw is nu in volle gang, om in maart opgeleverd te worden.
Waarom? Ja het is mijn hobby, en door wat meer ruimte kan de voorraad overzichtelijker worden. Maar uit ervaring weet ik dat door meer ruimte de voorraad ook groeit. Want 10.000 lege doosjes zijn per stuk een paar cent goedkoper dan 5.000 lege doosjes in dezelfde bestelling. En je hebt minder vrachtwagens die komen lossen, maar ook dit is niet oneindig waar.
En ik heb de laatste maanden toch weer een paar nieuwe receptjes uitgeprobeerd en zal volgende jaar of misschien pas over twee jaar met die nieuwe producten in de markt komen. Over 2 jaar? Ja de tijd moet rijp zijn, oftewel de sterren moeten goed staan. En je moet er zelf en als bedrijfje aan toe zijn.
Toch weer meer? Enerzijds wel, maar daardoor kan ik bijblijven in een steeds veranderende markt.
Want ook in bio betekent stilstand achteruitgang!"
Ton Schroer
Voor meer informatie: www.tonsmosterd.com

Abonneren
Vacatures
- Rozenplanner
- Ervaren Internationaal Salesmanager
- Int. Product- en Cropspecialist Propagation (opkweek)
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
Top 5 - gisteren
- Eosta overgenomen door Anders Invest
- In huisstof op boerderijen zitten grote aantallen bestrijdingsmiddelen, blijkt uit nieuw onderzoek
- Recall mayonaise vanwege fout op het etiket
- "Gaat de basisprijs niet omhoog, dan is dit, vrees ik, de laatste generatie lokale telers"
- "Vanaf maandagmorgen is het helemaal losgegaan op de uienmarkt"
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
- HAK zet in op 100% biologische productie
- Fotoreportage Biobeurs: wennen in Den Bosch
- "Regeneratieve landbouw is keiharde greenwashing door multinationals"
- Verdienmodellen en de wereld op z'n kop
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
"Ook in bio betekent stilstand achteruitgang!"
Tons Mosterd groeit mee met veranderende bio-markt
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-02-03 Dankzij koekjes 153 m2 biodynamische landbouwgrond aangekocht
- 2023-02-02 Nieuwe melkchocolade-alternatieven zonder de traditionele melkvervanger
- 2023-01-31 De keuze is gevallen op de 'Flips'
- 2023-01-31 Nieuwe biologische en vegan notenpasta's met 85% notenaandeel
- 2023-01-30 "High oleïc pinda's bevatten meer goede vetten dan andere pinda's"
- 2023-01-24 "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- 2023-01-13 Nieuw streekproduct: biologische zonnebloemolie van Nederlandse bodem
- 2023-01-13 Nieuwe haverrepen met zachte textuur: MadeGood Mornings
- 2023-01-12 Biologisch geteelde wakame uit Zeeland
- 2023-01-11 Ekoplaza en Marqt breiden statiegeldsysteem uit voor biologische basisproducten
- 2023-01-10 Eerste kennismaking met Solange's African Cuisine tijdens Biobeurs
- 2023-01-05 Nu ook gebroken lijnzaad van Horizon
- 2022-12-23 Clearspring breidt aanbod bruine rijstcrackers uit
- 2022-12-23 Groeiende populariteit vegan-bio en glutenvrije alternatieven voor kerstlekkernijen
- 2022-12-23 Twee nieuwe notenpasta-opties voor 'team crunchy'
- 2022-12-22 Biologische antipasti, olijven en tapenades rechtstreeks van de Italiaanse teler
- 2022-12-20 Is biologisch zout een goed idee?
- 2022-12-19 AH volkoren pasta vanaf nu biologisch, zonder prijsaanpassing
- 2022-12-16 Hoe supermarktmerk Leev duurzame en gezonde producten voor iedereen beschikbaar maakt
- 2022-12-15 Dapp Mayonaise en Dapp Mosterd nu in het Odin-schap