Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stichting Bio-KI op zoek naar meer veehouders

Al 35 biologische melkveehouders investeerden 100 euro in de Stichting Biologische Veeverbetering – Bio-KI. Met dit geld kan nu weer een nieuwe stier naar de KI gebracht worden om 'ingezet' te worden. Het betreft de 87% Holsteinstier Bio Blue Lake Anton uit een moeder die 104.000 liter melk produceerde. Dit soort levensproductiekanonnen heeft de biologische landbouw nodig. Deze dieren hebben alle eigenschappen in zich om lang te kunnen produceren en overleven. Anton heeft op het fokbedrijf al 25 nakomelingen, prachtige levendige kalveren die makkelijk werden geboren. Anton zelf is een niet te grote maar goed gebouwde stier. Er worden 1000 dosis sperma ingevroren die de donateurs met korting kunnen kopen.


Blue Lake Anton (Ramos x Labelle x Leon)

De tweede stier die in de planning staat is de Duitse Fleckvieh stier Doru, die naast een hoge productie en een sterke bouw ook kalfjes vererft zonder horens. Hierdoor hoeven de kalfjes niet te worden onthoornd, wat wel een vereiste is op veel biologische bedrijven. Doru komt van een biologisch fokbedrijf dat ook samenwerkt met het levensproductie-fokprogramma van Gunther Postler. Het is een zogenaamde dubbeldoel-stier ook, goed voor melk maar ook voor vlees.

Het doel van Bio-KI is om jaarlijks een aantal stieren in te zetten met maximaal 1000 dosis per stier. Nu zijn er al 5 stieren beschikbaar. Hiermee kun je natuurlijk nog lang niet jaarlijks alle 25.000 melkkoeien en pinken die er in Nederland zijn insemineren, maar dat hoeft ook niet, dit zou immers teveel de diversiteit in gevaar brengen. Nee, met deze 10-20% wil Bio-KI eerst laten zien dat het gebruik van stieren van biologische bedrijven voordelen heeft, niet alleen in prijs (de rietjes zijn goedkoop), maar ook omdat de nakomelingen gemiddeld beter zullen passen in het biologisch bedrijf. Vooral op gezondheidsgebied wordt er een effect verwacht. In de gangbare fokkerij worden de koeien steeds geholpen door antibiotica en dit is in de biologische landbouw veel minder of vaak nihil. Door stieren uit moeders in te zetten die het zero-antibiotica hebben gedaan, selecteer je die eigenschappen die daar voor nodig zijn, robuuste dieren met die natuurlijke weerbaarheid.

De stieren komen tevens uit het biologische diervriendelijke milieu. In de gangbare fokkerij worden honderden fokkoeien al op jonge leeftijd constant gesuperovuleerd met hormonen. Dit is een zware inbreuk op het welzijn van deze dieren. Met grote opgezwollen eierstokken staan zij weken te wachten tot het weer beter wordt. Dit moet je als biologische landbouw niet willen gebruiken. De stieren zelf lopen ook voor en na de KI-dienst als dekstier op bedrijven, in de gangbare fokkerij bijna ondenkbaar.


Robust Bio-KI jongvee

Het inzetten per stier kost 3000 euro, en dan heb je dus 1000 dosis sperma. Bio-KI is er dan ook nog niet, de werving voor meer sponsoren, gaat daarom onverminderd door. In totaal hebben wel 65 veehouders eens toegezegd biologische fokkerij te willen ondersteunen. Maar nu moet het dus ook echt gebeuren, liefst met een donatie. Op de BioVak 2013 zal Stichting Bio-KI dan ook weer aanwezig zijn, in samenwerking met de Natuurweide en KI-de-Toekomst, die de KI-werkzaamheden verzorgt.

Daarom de oproep aan de melkveehouders die de biologische fokkerij willen ondersteunen, doneer ook 100 of 50 euro aan de stichting Bio-KI. Via korting verdient u dit bedrag vervolgens bijna geheel terug. Ga voor informatie naar www.biologischefokkerij.nl, naar de Bio-KI pagina. Daar is het rekeningnummer van Stichting Bio-KI op te vinden. Of ontmoet Bio-KI straks weer op de BioVak 2013.
Publicatiedatum: