Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bedrijfsleven blijft onverminderd inzetten op verduurzaming van de voedselketen

Ketenpartners bundelen krachten binnen Alliantie Verduurzaming Voedsel

Vanaf 2013 werken boeren en tuinders, fabrikanten, supermarkten, catering en horeca onder de naam Alliantie Verduurzaming Voedsel met elkaar verder om de voedselketen te verduurzamen. Dat werd dinsdag 11 december bekendgemaakt tijdens de presentatie van de toekomstagenda verduurzaming voedsel in de Pulchri Studio in Den Haag. De vijf brancheorganisaties die de voedselketen vertegenwoordigen, geven daarmee een doorstart aan het Platform Verduurzaming Voedsel, dat in 2009 met steun van de overheid het levenslicht zag en na 2012 ophoudt te bestaan. Door de krachten ook in de toekomst te bundelen, willen de private partners verduurzaming verankeren in alle bedrijfsprocessen door de gehele keten, en de duurzame basisnorm voor voedselproductie steeds verder verhogen.


Resultaten drie jaar Platform Verduurzaming Voedsel

Secretaris-generaal Buijink van het ministerie van Economische Zaken nam dinsdag 11 december het rapport 'De Kracht van Ketensamenwerking' met de resultaten van het Platform in ontvangst. Hij droeg deze 'oogst' van het Platform vervolgens aan de Alliantie over met de woorden: "In 2009 nam het ministerie het initiatief tot ketenbrede samenwerking in de voedselketen. Ik juich toe dat het bedrijfsleven nu het stokje overneemt voor verdere verduurzaming van de voedselketen."

Het Platform kwam in 2009 tot stand: toen spraken overheid en bedrijfsleven met elkaar af om in een periode van drie jaar samen te werken aan versnelling van de verduurzamingsprocessen en dat het aanbod van het aantal duurzame voedselproducten versneld wordt uitgebreid en opgeschaald. Meer dan 50 verduurzamingsprojecten werden opgestart en er kwam een transparant systeem over de inspanningen van bedrijven in de voedselketen www.duurzamereten.nl. Hierin geven bedrijven op een standaard wijze informatie over de stappen die zij op het gebied van verduurzaming hebben gezet en willen gaan zetten. Wouter de Bruijn, voorzitter van het Platform: "In de afgelopen drie jaar is een sterke basis gelegd voor de toekomst. Verduurzaming staat nu dagelijks op de agenda van alle ketenpartners en dat moeten we zo houden."

Verduurzaming voedselketen gaat door

Hoewel zonder actieve betrokkenheid van de overheid, zet het bedrijfsleven na drie jaar de ketensamenwerking voort om verduurzaming van de voedselketen te versnellen en verbreden. De Alliantie Verduurzaming Voedsel streeft er naar de minimumeisen voor de voedselproductie verder te verhogen voor het welzijn van mens, dier en milieu. Een thema waar de komende jaren veel aandacht wordt besteed is verduurzaming van de vleesketen uiterlijk in 2020. Ook het reduceren van voedselverspilling is een belangrijk thema voor de Alliantie.

Over Alliantie Verduurzaming Voedsel

De Alliantie Verduurzaming Voedsel is een samenwerkingsverband van de Land- en Tuinbouworganisaties (LTO Nederland), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) en de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Van 2009 tot en met 2012 werkten deze brancheorganisaties met elkaar én met het ministerie van Economische Zaken (EZ) binnen het Platform Verduurzaming Voedsel.

Voor meer informatie: www.verduurzamingvoedsel.nl
Publicatiedatum: