Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Altijd biologisch voedsel op tafel in Het Duurzaamste Studentenhuis

Vier studenten uit Den Haag sleepten dinsdag 11 december de titel van Het Duurzaamste Studentenhuis binnen. Ze deden mee aan een wedstrijd van Upact. Op tafel staat een schaaltje biologische pepernoten, in de slaapkamer kweekt Fabian Kemps Verhage (21) groenten en kruiden. Zijn huisgenote Alinta Geling (21) draagt schoenen die ze van een vuilnishoop heeft geplukt en Sanne Nusselder (20) loopt in een jurkje van biologisch katoen.

Duurzaamheid is hip, vinden de huisgenoten Lea van der Eems (20) en Fabian, Alinta en Sanne. De vier wonen in een van de oranje containerwoningen in een complex van de opleiding Leiden University College.



Ze gaven zich op voor de wedstrijd Het Duurzaamste Studentenhuis van Upact, een organisatie die zich inzet voor duurzame vrede.

"Wij deden mee om anderen te laten zien dat je heel makkelijk duurzaam bezig kunt zijn en het sluit aan bij onze studie. Je hoeft geen hippie meer te zijn om positief bij te dragen aan de klimaatverandering", zegt Sanne.

De studenten moesten vier energiebesparende acties uitvoeren. Bij deze acties maakten ze het hele complex vol medestudenten enthousiast.

Voor hen hebben ze een biologische pompoencurry gekookt. Ze leerden ze hoe ze – net als Fabian – zelf kruiden en groenten kunnen verbouwen.

Het viertal eet elke dag biologisch voedsel, wast de haren met biologische shampoo en haalde de meubels bij een kringloopwinkel. De boiler staat altijd laag, in de winter houden de studenten de gordijnen dicht en ze scheiden het afval.



Bij een ruilbeursactie wisselden ze spullen uit met medestudenten. Fabian heeft een bruine broek aan, die hij kreeg voor een T-shirt. Alinta ruilde oude glazen tegen een nieuw jasje.

De prijs van duizend euro gaat naar een daktuin, die de studenten willen laten bouwen in een nieuw gebouw van de opleiding. "Daar kunnen studenten dan zelf producten verbouwen."

De duurzame studenten gedragen zich volgens hen niet veel anders dan studenten die niet duurzaam bezig zijn. "Behalve dat wij nooit voor slechts een weekendje het vliegtuig naar Barcelona zullen pakken, hebben wij gewoon een leuk studentenleven", zegt Fabian. "Zelfs het grootste feestbeest kan duurzaam bezig zijn."

Bron: Metro
Publicatiedatum: