Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hart voor biodiversiteit: oproep aan Europarlementariërs

Vandaag (11 december 2012) stemt het Europese parlement over het unitaire octrooi, een onderdeel van het internationale octrooirecht. Bionext heeft de Nederlandse leden van het Europees Parlement opgeroepen om tegen het voorstel te stemmen dat nu op tafel ligt. Afgelopen vrijdag heeft Bionext het volgende e-mailbericht naar de Europarlementariƫrs gestuurd:

Geachte Europarlementariƫr,

Bionext, de Nederlandse ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding, heeft kennis genomen van het nieuwe voorstel betreffende een Gemeenschappelijk Octrooigerecht, welke een beslissende rol zal spelen in het geplande Unitaire Octrooi systeem. We vragen u om dit voorstel af te wijzen om de volgende redenen:

  • De besluiten van het nieuwe Octrooigerecht zullen niet onder de controle vallen van het Europese Hof van Justitie. Dit betekent dat het niet mogelijk zal zijn om bij het Europese Hof in beroep te gaan tegen besluiten van het Gemeenschappelijk Octrooigerecht. Dit zal de positie van de huidige EU instituties verzwakken en ondermijnt een coherent Europees wettelijk raamwerk.
  • De hoge kosten voor het starten van juridische procedures zal het voor kleine veredelingsbedrijven en voor non-profit organisaties onbetaalbaar maken om wettelijke bezwaarprocedures te beginnen.
  • Het wordt onmogelijk om nationale beperkingen te stellen aan de effecten van octrooien. Verschillende lidstaten hebben nu nationale bepalingen ingesteld die beperkingen stellen aan octrooien op het menselijk genoom of die bedoeld zijn om de belangen van boeren en veredelaars te beschermen.
  • Het concept voorstel voorziet alleen in een beperkte kwekersvrijstelling voor veredelaars. Dat betekent dat veredelaars alleen onderzoek mogen doen en kruisingen morgen maken met rassen waar geoctrooieerde eigenschappen in zitten. Voor het vermarkten (commercialiseren) van nieuwe rassen met geoctrooieerde eigenschappen blijft echter toestemming van alle betrokken octrooihouders nodig. Om deze beperking op te heffen is een volledige kwekersvrijstelling noodzakelijk.

Bionext voert momenteel campagne tegen octrooien op planten en dieren en pleit onder andere voor een volledige kwekersvrijstelling binnen het octrooirecht

Kijk voor meer informatie op www.bionext.nl/hartvoorbiodiversiteit.
Publicatiedatum: