Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tips tegen overlast winterkou

Lage temperaturen kunnen op uw bedrijf voor veel overlast zorgen. Bij vorst komt schade door kapot gevroren buizen, leidingen en afvoeren regelmatig voor. Interpolis geeft u enkele tips om overlast, onnodige stilstand, hoge kosten en schade door vorst te beperken. 

Buizen en afvoerleidingen

Om te voorkomen dat buizen en afvoerleidingen kapotvriezen, is het van belang dat regenwater en condensafvoer automatisch kunnen leeglopen. Schakel daarom tijdig een dompelinstallatie in of zet een leegloopleiding open. 

Ruiten

Wist u dat zelfs 'open' profielen kapot kunnen vriezen door ijsaangroei? Smeltwater dat niet weg kan bij gootranden, sponningen of condensgaten zorgt namelijk bij bevriezing voor extra spanning op het glas. Ruitbreuk is dan het gevolg. Uw schermgebruik heeft hier grote invloed op. Door het kasdek en de gevels snel ijsvrij te maken, voorkomt u ruitbreuk door vorst. 

Watersilo's

Als het langer vriest, kan er vorstschade aan uw watersilo ontstaan. Als u water aan de silo onttrekt als er een ijslaag aan de boven- en zijkant van de silo ligt, ontstaat er een luchtlaag onder het ijs. Door het gewicht van het ijs gaat de ijslaag aan de folie en eventueel het anti-algenzeil, trekken. Dit leidt tot extra slijtage en beschadiging van uw silo. 

U kunt dit voorkomen door:

Verwarmingsslangen aan te brengen. Zorg hierbij wel voor een gescheiden circuit door middel van een warmtewisselaar;
Uw silo extra te isoleren;
De silo tijdig bij te vullen of geen water te onttrekken. U voorkomt hiermee dat er een luchtlaag onder het ijs ontstaat.
Juiste instelling klimaatcomputer
Als u de luchtramen in uw kas opent terwijl ze vastgevroren (met hun afdichtingrubbers) op het dek liggen, veroorzaakt dit schade. Normaal gesproken kunt u schade voorkomen door een correcte instelling op de klimaatcomputer. De luchtramen worden dan pas geopend als de buitentemperatuur 3 à 4 graden boven nul is. Maar uw klimaatcomputer meet de temperatuur bij het weerstation. Waar hangt het weerstation op uw bedrijf? Het is van belang dat de temperatuur van het kasdek overeenkomt met de ingestelde waarde op uw klimaatcomputer. 

Twijfelt u? Laat dan extra metingen uitvoeren.

Bron: Nieuwsbrief Agro in Bedrijf, Interpolis
Publicatiedatum: