Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Internationaal congres doet nadenken over duurzame biologische voedselverwerking

De tweede IFOAM EU Group conferentie over verwerking vond plaats op 26 en 27 november 2012 in Frankfurt, Duitsland. BioForum heeft het volgende verslag gepubliceerd: Deskundigen van biologische verwerking ‐ verwerkers, handelaars, onderzoekers en sectororganisaties ‐ verzamelden om de toekomst van biologische levensmiddelen en te bespreken. Bijzondere aandacht ging naar de link tussen duurzaamheid en biologische verwerking. Meer dan 80 mensen uit ongeveer 15 landen benadrukten de nood aan biologische verwerkers die de volledige verantwoordelijkheid voor duurzaamheid, integriteit en kwaliteit opnemen.

Aangepaste wetgeving over herkomst

De Europese regels voor bioverwerking moeten aangepast worden aan de noden van een snel groeiende markt. "De bepalingen in de biologische wetgeving (EG) nr. 834/2007 moeten aangepast worden aan de realiteit van de Europese biologische markt", stelt Alexander Beck, algemeen directeur van AOEL. "Zo moet de 'EU/niet‐EU landbouw' aanduiding op bio-producten verbeterd en geharmoniseerd worden. Het is tijd om de volgende stap te zetten en milieuprestaties van biologische verwerkers te stimuleren en te versterken, een duidelijke wetgeving over communicatie van herkomst is hiervoor noodzakelijk."

Technisch advies

"Aan de andere kant, kan er al heel wat veranderen door een eenvoudige update van de annexen in de huidige wetgeving", zegt Marco Schlüter, IFOAM EU Voorzitter. "Het verslag van de EGTOP (Expertgroep voor technisch advies over biologische productie) is een eerste stap in de herziening van de bijlagen van de biologische wetgeging (EG) nr. 889/2008. Er is nood aan meer biologische additieven, aroma's, micro‐organismen en technieken om de sector te ontwikkelen. De EGTOP
moet daarom regelmatig, om de twee jaar, technisch advies geven over additieven en verwerkingstechnieken toegestaan in de biologische voedselproductie."

Vrije handel

"Het equivalentie‐akkoord tussen de VS en EU is een voorbeeld van hoe wetgeving kansen creëert voor internationale handel en vrij verkeer van bioproducten wereldwijd. Toch is duidelijkheid nodig om het akkoord werkbaar te maken en oneerlijke concurrentie te voorkomen. De biosector verwacht een stabiele groei van de markt en werkt voortdurend aan haar integriteit en duurzaamheid om de geloofwaardigheid en de kwaliteit van bio-voedsel veilig te stellen en zo het vertrouwen van de consument te behouden. Wetgeving moet dit proces faciliteren en vooral de verdere ontwikkeling niet belemmeren", voegt Bavo van den Idsert (Bionext) toe.

Controlesysteem

"De kwaliteit en de harmonisatie van de controle op zowel Europese als ingevoerde producten moet verhogen. Maar verbeteringen in het controlesysteem moeten zorgvuldig gebeuren zonder bio-producenten onnodig te belasten", zegt Andrzej Szeremeta, coördinator verwerking van IFOAM EU.

Tot slot

Succesvolle voorbeelden uit bioverwerking gaven aanleiding tot discussie: innovatieve ideeën uit de industrie, zoals die van Abafoods, Rapunzel's maatregelen voor integriteit in de hele keten en de aanpak van Duchy Originals' voor duurzaamheid en de garantie dat producten uit de regio komen. In workshops konden de aanwezigen discussiëren over de drie hoofdthema's duurzaamheid, kwaliteit en integriteit.

Hoofd van biologische landbouw bij DG Landbouw, Dhr. João Onofre, was aanwezig om de aanpak van de Europese Commissie te bespreken en te discussiëren over de praktische implicaties van de wetveging inzake biologische verwerking.

Het succes van de conferentie ligt in de uitwisseling van kennis en de waardevolle, praktische input van de deelnemers, die zal worden opgenomen in IFOAM EU‐standpunten en aanbevelingen aan de Europese instellingen.

Meer informatie en de verschillende presentaties zijn te vinden op www.organicfoodprocessing.eu.

Vragen of interesse in biologische verwerking?
Contacteer Elke Denys, Coördinator Verwerking (BioForum), +32 (0)32869272, elke.denys@bioforum.be

Bron: BioForum
Publicatiedatum: