Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BakkerBio teelt biologische vollegrondsgroenten klimaatneutraal

Vollegrondsgroentebedrijf BakkerBio teelt na elk groentegewas een groenbemester. Met de groenbemesters en de vaste mest van 60 zoogkoeien wordt zoveel CO2 vastgelegd in de bodem dat dit een positieve CO2-balans oplevert. Verder dragen het niet ploegen van de grond, werken volgens een vast-rijpadensysteem in combinatie met RTK-GPS en zonnepanelen op het dak ook een steentje bij aan het klimaatneutraal zijn van het bedrijf.

Wridzer, Aukine, Jan Willem en Jacquelien Bakker hebben in Munnekezijl, op de grens van Groningen en Friesland een biologische vollegrondsgroentebedrijf. Op 80 hectare telen ze in een rotatie van 1:6 bloemkool, knolselderij, pootaardappel en peen. De bloemkool wordt voor het grootste deel dagvers afgezet via The Greenery. Daarnaast teelt het bedrijf zomertarwe en gras-klaver. De 60 vleeskoeien lopen in de zomer op 100 hectare natuurgrond van Staatsbosbeheer. In de winter staan de dieren op stal, waardoor vaste mest beschikbaar komt. Door de akkerbouw- en veetak heeft het bedrijf een bijna gesloten kringloop. BakkerBio is één van de 16 deelnemers in het netwerk BoerenKlimaat.nl van Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut, die streven naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering.


Jan-Willem (rechts) en zijn vader Wridzer.

Groenbemesters

Vanuit het project nemen onderzoekers van Wageningen UR het bedrijf onder de loep. De broeikasgasemissie van het bedrijf bedraagt circa 2200 kilo CO2-equivalenten per hectare. Door de positieve organische stof balans wordt 3000 kilo CO2-equivalenten per hectare vastgelegd, waardoor de CO2-footprint negatief is. De teelt van de vollegrondsgroentegewassen wordt afgewisseld met de groenbemesters glasklaver, een mengsel van japanse haver met alexandrijnse klaver en een mengsel van haver met wikke en facelia.

Rijpadensysteem

Vanaf 2004 wordt op het bedrijf minder geploegd. Sinds vorig jaar is Bakkerbio overgestapt op rijpadenteelt in combinatie met RTK-GPS. Voor de rijpadenteelt zijn er drie tractoren op het bedrijf met een breedte van 3,50 meter. De grote banden op de tractoren komen uit de Verenigde Staten. Hoe groter de bandenmaat, hoe meer oppervlak op de grond, hoe minder de druk per vierkante centimeter en hoe minder slip en dieselverbruik, hetgeen ook bijdraagt aan een klimaatneutrale bedrijfsvoering. Een volgende stap om het dieselverbruik te verminderen zou de toepassing van electrotractie voor de bloemkooloogsttrein moeten worden.

Zonnepanelen

Op het dak van de gerenoveerde schuur ligt 400 vierkante meter aan zonnepanelen, goed voor een opbrengst van 50.000 tot 60.000 kilowattuur per jaar. Dit is gelijk aan het elektriciteitsverbruik van het bedrijf. Het vollegrondsgroentedeel van BakkerBio is klimaatneutraal, maar de zoogkoeien stoten nog circa 110 ton CO2-equivalenten aan methaan uit. Daarmee wordt de totale CO2-footprint van het bedrijf weer licht positief. Er ligt dus nog een uitdaging om de emissie nog verder te reduceren. Dat zou bijvoorbeeld kunnen als een deel van het dieselverbruik vervangen kan worden.

Bron: BoerenKlimaat.nl via AgriHolland
Publicatiedatum: