Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet Vellema verwacht geen grote problemen

GD heeft nu al twee gevallen van schmallenberg bij lammeren vastgesteld

De Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer heeft nu al de eerste gevallen van schmallenberg bij twee lammeren vastgesteld. Het zijn de eerste lammeren van dit seizoen die misvormd worden geboren.

Het gaat om twee lammeren die in deze maand november waren geboren. Ze zijn voor sectie aangeboden bij de GD en daar bleek het om een schmallenbergbesmetting te gaan. Het zijn de eerste pasgeboren lammeren met de voor schmallenberg kenmerkende misvormingen van dit seizoen. Vorig jaar waren er erg veel.

De GD had al eerder vastgesteld dat het schmallenbergvirus had overwinterd. In april van dit jaar ontdekte de dienst aan het ruggenmerg van voor sectie aangeboden lammeren de voor schmallenberg zeer specifieke afwijkingen.

Uit bloedmonsters die de GD de afgelopen weken heeft verzameld blijkt ook dat het virus in ons land nog rondwaart. "De besmetting die we aantroffen hebben de dieren vrijwel zeker dit jaar opgelopen", zegt specialist kleine herkauwers Piet Vellema van de GD.

Uit het bloedonderzoek blijkt ook dat bijna negentig procent van de schapen in ons land in aanraking is geweest met het schmallenbergvirus.

Vellema verwacht dat er komende lammerperiode geen grote problemen met veel afwijkende lammeren zullen zijn. Alleen bij ooilammeren die voor de eerste keer werpen bestaat de kans dat zij misvormde lammeren zullen brengen.

Bron: HetSchaap
Publicatiedatum: