Het telen van groenten of bloemen is topsport. Dat is het thema voor de kalender 2013, een uitgave van de organisatie van de 'Trotse Tuinders'. Elke maand staat er een tuinder centraal die zijn verhaal vertelt. Eén daarvan is Pieter de Vogel uit Berkel en Rodenrijs. De Heraut sprak hem bij Intratuin Pijnacker, in gezelschap van Digna van Zanten, medeorganisator van de kalender.
De uitgave van de kalender heeft als doel: kwekers een gezicht geven aan de consument. Laten zien dat ze trots zijn op hun producten. In 2012 is de eerste 'Trotse Tuinders kalender' uitgegeven, maar die voor 2013 is fors kleiner van formaat en bevat dit jaar ook recepten, tips en adviezen. In de tweede versie van de kalender staat informatie voor de consument centraal. Zo is er gebruikt gemaakt van mooie productfoto's om de lezer te verleiden.
Pieter is de tweede teler op deze foto.
Pieter de Vogel staat op de maand mei afgebeeld. Hij is biologische tuinder in het Rodenrijs. "Eigenlijk is het al Rotterdams grondgebied, maar ik voel me meer Berkelaar", vertelt hij eerlijk. Een biologische tuinder kweekt zijn producten zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Hij werd voor de kalender genomineerd door AGRO Energy in Delft. "Hun accountmanager kwam bij mij langs en volgens hem vertelde ik mijn verhaal vol passie", lacht Pieter. "Later belde hij mij op met de vraag: 'Wil je op de Trotse Tuinders kalender?' en ik heb toen ja gezegd. Het promoten van biologisch tuinen kan beslist geen kwaad. Ik ben eerder al bij collega's gaan kijken, heb excursies gedaan en cursussen gevolgd. Het in de grond telen is niet eenvoudig, maar wel een enorme uitdaging. Ik heb inmiddels veel tuinders op bezoek gehad die het niet aandurven. Er zijn meer risico's aan verbonden zoals ziektes in het gewas, maar zelf vind ik het schitterend om het alleen met de natuur op te lossen."
Kweekte hij voorheen enkel paprika's, nu staan er zowel komkommers, tomaten als paprika's in zijn kwekerij. Pieter werkt met organische grondstoffen. "Ik heb het helemaal zelf moeten leren. Je gaat als het ware weer terug naar de basis, zoals het vroeger was. Tot nu toe ben ik in Lansingerland de enige biologische tuinder. In Nederland zijn er ongeveer twintig. Zijn kwekerij is tweeënhalve hectare groot."
Biologische producten zijn wel duurder dan de andere producten die van 'gewone' kwekerijen afkomstig zijn. Ze zijn heel populair in Duitsland. Pieter: "Daar gaat negentig procent van mijn producten naar toe. Zo'n zestig procent van biologische producten vind je in natuurproductenwinkels en veertig procent in de supermarkt." Andere 'nadelen' zijn: de productiekosten zijn hoger, het kost meer arbeidsuren, er is veel onkruid en de producten moeten eerst worden gewassen, voordat ze naar de winkels gaan. Toch komt er steeds meer vraag naar biologische producten!
Digna van Zanten, zelfstandig werkzaam in marketing en communicatie, heeft er aan meegewerkt de kalender een mooie uitstraling te geven. De kalender ligt bij zes verkooppunten: bij drie vestigingen van Intratuin (Pijnacker, Zoetermeer en Zevenhuizen) en op drie punten in het Westland. Meer informatie is te vinden op www.trotsetuinders.nl. De kalender kost 7,50 euro. Ze wordt verkocht zonder winstoogmerk en is mede mogelijk gemaakt dankzij sponsors als AGRO Energy, Koppert Biological (Berkel en Rodenrijs), Globe Plant en Paprika XL. Digna: "We hebben al zeer veel positieve reacties ontvangen. Het is, met het oog op de komende feestdagen, een leuk cadeau om te geven."
Bron: De Heraut Online

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen maand
- Lidl als eerste grote retailer met alle winkels biologisch gecertificeerd
- Fotoreportage zomereditie BIOFACH - de Nederlandse exposanten
- Poiesz koopt de tienduizend kilo biologische broccoli, bestemd voor de composthoop, van Friese teler
- Biohuis teleurgesteld over verkennend gesprek met kabinet over stikstof
- Sri Lanka verklaart zich failliet nadat het een jaar geleden de biologische teelt bij wet oplegde
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-08-10 Bavaria-Saat presenteert breed rassenspectrum op de Potato Europe 2022
- 2022-08-10 Plastic rietjes vervangen door eetbare rietjes gemaakt van groenten en fruit
- 2022-08-10 Zoeken naar stabiele aardappelrassen met lage input
- 2022-08-10 Proefcentrum Laimburg ondersteunt Europese biologische teelt
- 2022-08-09 Groente- en fruitbestedingen België blijven hoger dan voor coronacrisis
- 2022-08-08 WAPA: Europese appeloogst plust 1%, perenoogst 20% hoger dan vorig jaar
- 2022-07-22 Australië is wereldleider op het gebied van areaal voor bio-teelt
- 2022-07-22 Hoe bereik je de gemaksgeneratie?
- 2022-07-22 Zelfs de stand van de sterren bepaalt het moment waarop bioteler Frank zaait
- 2022-07-21 "Aanbod biologische komkommer dekt Europese vraag niet"
- 2022-07-21 Verkoop van biofruit in België steeg met 11 procent
- 2022-07-20 Bonduelle wint AGF-marketing award
- 2022-07-20 Veel animo voor opschaling plantaardige eiwitten in Nederland
- 2022-07-20 "Nieuwe oogst Nederlandse suikermais komt met dit BBQ-weer op een perfect moment"
- 2022-07-20 Vanaf begin augustus zijn alle biologische charentais meloenen bij Bio-Planet afkomstig uit België
- 2022-07-20 Kinderen op BSO's in Flevoland maken kennis met zwarte tomaten en paarse wortels
- 2022-07-19 Vijf tips om werknemers van buiten de agrarische sector aan te trekken
- 2022-07-19 85.000 euro subsidie voor verdere ontwikkeling robuuste aardappelrassen
- 2022-07-18 "Misschien worden in de toekomst ook producten meer gewaardeerd"
- 2022-07-18 Fotoreportage: Recordopkomst voor Organic Produce Summit