Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maand mei op 'Trotse Tuinders'-kalender is voor bio-teler Pieter de Vogel

Het telen van groenten of bloemen is topsport. Dat is het thema voor de kalender 2013, een uitgave van de organisatie van de 'Trotse Tuinders'. Elke maand staat er een tuinder centraal die zijn verhaal vertelt. Eén daarvan is Pieter de Vogel uit Berkel en Rodenrijs. De Heraut sprak hem bij Intratuin Pijnacker, in gezelschap van Digna van Zanten, medeorganisator van de kalender.

De uitgave van de kalender heeft als doel: kwekers een gezicht geven aan de consument. Laten zien dat ze trots zijn op hun producten. In 2012 is de eerste 'Trotse Tuinders kalender' uitgegeven, maar die voor 2013 is fors kleiner van formaat en bevat dit jaar ook recepten, tips en adviezen. In de tweede versie van de kalender staat informatie voor de consument centraal. Zo is er gebruikt gemaakt van mooie productfoto's om de lezer te verleiden.


Pieter is de tweede teler op deze foto.

Pieter de Vogel staat op de maand mei afgebeeld. Hij is biologische tuinder in het Rodenrijs. "Eigenlijk is het al Rotterdams grondgebied, maar ik voel me meer Berkelaar", vertelt hij eerlijk. Een biologische tuinder kweekt zijn producten zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Hij werd voor de kalender genomineerd door AGRO Energy in Delft. "Hun accountmanager kwam bij mij langs en volgens hem vertelde ik mijn verhaal vol passie", lacht Pieter. "Later belde hij mij op met de vraag: 'Wil je op de Trotse Tuinders kalender?' en ik heb toen ja gezegd. Het promoten van biologisch tuinen kan beslist geen kwaad. Ik ben eerder al bij collega's gaan kijken, heb excursies gedaan en cursussen gevolgd. Het in de grond telen is niet eenvoudig, maar wel een enorme uitdaging. Ik heb inmiddels veel tuinders op bezoek gehad die het niet aandurven. Er zijn meer risico's aan verbonden zoals ziektes in het gewas, maar zelf vind ik het schitterend om het alleen met de natuur op te lossen."

Kweekte hij voorheen enkel paprika's, nu staan er zowel komkommers, tomaten als paprika's in zijn kwekerij. Pieter werkt met organische grondstoffen. "Ik heb het helemaal zelf moeten leren. Je gaat als het ware weer terug naar de basis, zoals het vroeger was. Tot nu toe ben ik in Lansingerland de enige biologische tuinder. In Nederland zijn er ongeveer twintig. Zijn kwekerij is tweeënhalve hectare groot."Biologische producten zijn wel duurder dan de andere producten die van 'gewone' kwekerijen afkomstig zijn. Ze zijn heel populair in Duitsland. Pieter: "Daar gaat negentig procent van mijn producten naar toe. Zo'n zestig procent van biologische producten vind je in natuurproductenwinkels en veertig procent in de supermarkt." Andere 'nadelen' zijn: de productiekosten zijn hoger, het kost meer arbeidsuren, er is veel onkruid en de producten moeten eerst worden gewassen, voordat ze naar de winkels gaan. Toch komt er steeds meer vraag naar biologische producten!

Digna van Zanten, zelfstandig werkzaam in marketing en communicatie, heeft er aan meegewerkt de kalender een mooie uitstraling te geven. De kalender ligt bij zes verkooppunten: bij drie vestigingen van Intratuin (Pijnacker, Zoetermeer en Zevenhuizen) en op drie punten in het Westland. Meer informatie is te vinden op www.trotsetuinders.nl. De kalender kost 7,50 euro. Ze wordt verkocht zonder winstoogmerk en is mede mogelijk gemaakt dankzij sponsors als AGRO Energy, Koppert Biological (Berkel en Rodenrijs), Globe Plant en Paprika XL. Digna: "We hebben al zeer veel positieve reacties ontvangen. Het is, met het oog op de komende feestdagen, een leuk cadeau om te geven."

Bron: De Heraut Online
Publicatiedatum: