USDA gaat meer periodieke tests op biologisch voedsel verplichten

De USDA heeft aangekondigd dat biologisch voedsel vanaf volgend jaar aan periodieke tests zal worden onderworpen. Deze tests moeten bewijzen dat bio-producenten inderdaad geen gebruik maken van chemische gewasbeschermingsmiddelen, genetisch gemodificeerde organismen en andere substanties. De USDA wil met deze nieuwe testeisen de integriteit van de biologische levensmiddelensector beschermen.

Slechts een klein aantal particuliere USDA-geaccrediteerde controle-instanties voert routinetesten uit op bedrijven. Dit sinds de USDA in 2002 voor het eerst regelgeving voor biologische voedselproductie geïmplementeerd heeft. Er staat in de regelgeving echter weinig informatie over waarom en wanneer er tests moeten worden uitgevoerd.

De USDA gaat certificeringsagenten verplichten om jaarlijks minimaal 5 procent van de bedrijven waarop zij toezicht moeten houden daadwerkelijk zelf te controleren. De USDA is van mening dat dit voldoende is om het gebruik van verboden stoffen tegen te gaan, zonder dat dit tot hoge kosten leidt voor de bio-branche. Het is aan de controle-agenten om te bepalen welke bedrijven aan een test onderworpen worden. Er zijn echter slechts 93 geaccrediteerde agenten die in totaal 30.000 biologische voedselproducenten moeten controleren.

Jake Lewin van California Certified Organic Farmers, het grootste bio-certificeringsbureau in Noord-Amerika, zegt dat het voor zijn bedrijf geen probleem is om periodieke tests uit te voeren op 5 procent van de ongeveer 2.600 bio-bedrijven waarvoor zij verantwoordelijk zijn.

De USDA is van mening dat de certificeringsagenten goed genoeg geïnformeerd zijn over de risicofactoren, daarom mag elke agent zelf bepalen welke bedrijven er gesest worden.

Bron: Nasdaq

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven