Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sluipwespen tegen bladluis effectiever als ze in het begin kunnen 'bijtanken'

Veel biologische paprikatelers zetten wekelijks preventief sluipwespen in om een beginnende bladluishaard op te sporen en deze zo snel mogelijk te laten parasiteren. Met financiering van Productschap Tuinbouw (PT) is gekeken hoe de prestaties van deze sluipwespen (Aphidius-soorten) verbeterd kunnen worden en wat de bijdrage van bankerplanten kan zijn. Bijvoeren met suikers lijkt belangrijk.

Biologische bestrijding van bladluizen in paprika is tot nog moeilijk gebleken omdat er geen betrouwbare, betaalbare oplossing voor handen is. Wageningen UR Glastuinbouw is daarom een onderzoek gestart naar hoe de bestrijdingsresultaten van sluipwespen zijn te verbeteren.

Suikerbron

In het laboratorium werden volwassen sluipwespen bijgevoerd met suikers (een mix van sucrose, glucose en fructose). Het bleek dat de levensduur van de sluipwespen met gemiddeld zes dagen werd verlengd. Een suikervoorziening leidt dus tot langer zoekvermogen. Volgens de onderzoekers is aannemelijk dat dit ook tot grotere vliegactiviteit van de sluipwespen leidt.

In een kooiproef met A. matricariae leidde toevoeging van suikers echter niet tot hogere parasiteringspercentages van rode perzikluis. Zodra eenmaal grote bladluishaarden aanwezig zijn, lijkt een suikerbron weinig toe te voegen omdat de honingdauw van bladluis ook een goede suikerbron is. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of zo'n tankstation een toegevoegde waarde heeft op praktijkschaal, waar sluipwespen meer energie verbruiken aan vliegen dan in kooien.

Graanluis

Een andere manier om sluipwespen in kasteelten in stand te houden is door alternatieve bladluizen (graanluis) aan te bieden op 'bankerplanten'. Graanluizen gekweekt op grasachtige (monocotyle) gewassen zijn namelijk niet in staat zicht te vestigen op breedbladige (dicotyle) gewassen. Sluipwespen vinden echter beide soorten luizen lekker en kunnen een populatie opbouwen op de bankerplant.

Uit dit onderzoek is gebleken dat onder zomerse kasomstandigheden wintertarwe de beste productie van de grote graanluis Sitobion avenae en de sluipwesp Aphidius ervi geeft. De groei van de bankerplanten gaat nog beter op een stikstofarm substraat van vermiculiet en potgrond. Dit levert compactere planten op wat gunstig is voor de bladluizen. In vergelijking met de commercieel gekweekte sluipwespen zijn de sluipwespen afkomstig van graanluis ongeveer 30% kleiner. Het is bekend dat kleinere wespen minder nakomelingen produceren.

Voor meer informatie: Chantal Bloemhard
Publicatiedatum: