Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Kan een mooie periode met een goed gevoel afsluiten”

Henk Overkleeft draagt leiding Biostar over aan Stijn Baan

Tholen – Per 1 november heeft Stijn Baan de leiding van Biostar BV te Maasdijk overgenomen. Henk Overkleeft trekt zich per die datum voor tachtig procent uit Biostar. Wel zal hij Stijn en de medewerkers van Biostar, waaronder zijn drie kinderen, voorlopig waar nodig blijven ondersteunen. "Vanwege mijn gezondheid heb ik besloten om een stapje terug te doen. Ik hoop de komende jaren te kunnen gaan genieten van mijn gezin en de opgroeiende kleinkinderen", vertelt Henk.

Henk geeft aan dat hij dit met een gerust hart kan doen. De drie kinderen van Ineke en Henk (Daniëlle, Miranda en Aad) zijn inmiddels allemaal werkzaam binnen Biostar. "Ik zou niet weten wat er van Biostar terecht was gekomen als ik mijn gezin niet had gehad. Zij geven me nu ook de kans om deze mooie periode met een goed gevoel af te sluiten. Het fijne aan het feit dat ik mijn kinderen al jarenlang in de zaak aan de slag heb gezien, is dat ik weet dat ik eigenlijk gemakkelijk gemist kan worden binnen de zaak. Daar hebben we de afgelopen jaren ook bewust aan gewerkt: er zijn nu meerdere mensen die het op kunnen vangen."


Rob, Stijn en Henk

Stijn Baan heeft het afgelopen jaar het managementteam versterkt bij het Koppert Cress bedrijf in New York. Hij heeft een opleiding gevolgd aan de New Business School of Amsterdam en Westminister University in Londen; samen maken deze deel uit van Nyenrode Business School. Maar het meeste heeft hij geleerd door gewoon mee te werken in de productie van het bedrijf van zijn vader. "Ik kijk er naar uit om het stokje van Henk over te nemen en te leren van zijn jarenlange ervaring in het vak", aldus Stijn.

Overname Koppert Cress

De laatste jaren heeft er een cultuuromslag plaatsgevonden binnen Biostar. Henk: "We zijn wat moderner gaan denken. Hier ligt ook de overname door Koppert Cress in april 2008 aan ten grondslag. Dit was een goed besluit. Ik ben nog altijd content dat we deze stap gezet hebben. De overname betekent echt een verrijking voor het bedrijf. Vroeger heb ik heel veel alleen moeten uitzoeken, het grote voordeel is dat we nu de beschikking hebben over veel expertise vanuit het bedrijf van Rob Baan. En het geeft me een fijn gevoel dat het bedrijf dat ik zelf opgericht heb, ook zonder mij verder zal groeien. Dat geeft rust."

Terugblik 

Henk begon zijn carrière 38 jaar geleden op de veiling en in totaal is hij zeventien jaar als inkoper in de AGF-sector actief geweest, alvorens hij toe was aan een nieuwe uitdaging. Anton Boekestein gaf aan dat er een Nederlands tuinkerskwekerij te koop was. "Dit ging over heel veel geld, daarom duurde het even voordat ik een beslissing nam. Toen bleek dat Peter van Spronsen ook overwoog om dit bedrijf over te nemen, besloten we er samen in te stappen. Ik had immers al jarenlang met plezier samengewerkt met Peter."

Hij erkent dat de start van het tuinkersbedrijf heel moeilijk was. "Wel hadden we het voordeel dat we beiden al jarenlang zaken deden in de AGF, daardoor was het vertrouwen er al." Omdat hij het wel anders wilde aanpakken dan de andere tuinkerskwekerijen besloot Henk biologisch te gaan telen. "Ik zocht echt naar een bepaalde meerwaarde. Daarom zijn we in 1991 met de biologische werkwijze aan de slag gegaan. Het was toen al duidelijk dat dit nodig was als we wilden groeien. De prijzenoorlog gingen we toch niet winnen en het draait gewoon om een sterk product."

Vanaf 1994 besloot Henk om eigen zaad te gaan telen voor Biostar. "We hebben dit eerst een paar jaar in Nederland gedaan, maar zijn vervolgens uitgeweken naar het buitenland. Daar bleken de omstandigheden beter geschikt. Het zaad is echt het hart van het bedrijf, zonder sterk en mooi zaad geen mooie tuinkersen. Deze investering heeft echt zijn vruchten afgeworpen, daar ben ik heel content mee." Voor de teelt van tuinkers is de voedingsbodem ontzettend belangrijk, het bijvoegen van een meststof is immers niet mogelijk. "Daarom hebben we heel lang gezocht naar een goede voedingsbodem. Dit hebben we nu goed voor elkaar met ons speciale bedje van vlas."

Voor meer informatie:

Hélène Benard
Biostar
Maasdijk 196
2691 NZ 's-Gravenzande
0174 243350