Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe thema's tijdens zesde editie

BioVak 2013; Hoe gaan we om met de groei?

Op woensdag 23 januari en donderdag 24 januari vindt de zesde editie van BioVak plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Waar veel sectoren te maken hebben met een terugval als gevolg van de crisis, groeit de biologische sector verder. Hoe gaan we om met deze groei? En met elkaar? De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. In de detailhandel vinden verschuivingen plaats. Veel boeren zijn omgeschakeld naar biologische teelt. De belangstelling voor Demeter wordt steeds groter. Dierenwelzijn is een nog belangrijker issue geworden. De vraag naar biologische melk in Nederland is nog steeds groter dan het aanbod. Biologisch koken is een trend die doorgroeit, thuis en in de horeca. Het regionale product wordt steeds populairder bij consumenten, het aantal initiatieven op het gebied van stadslandbouw groeit. Deze, en andere ontwikkelingen, komen volop aan bod tijdens BioVak 2013.

Het is tijd om elkaar weer te ontmoeten en bij te praten. Elkaars producten te zien, te proeven. Vooruit te kijken. Te discussiëren. In de loop der jaren is BioVak uitgegroeid tot het grootste vakevenement voor de biologische sector in Nederland. De beurs trok in 2012 met 380 exposanten bijna 18.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. BioVak biedt een platform aan de gehele branche, van boer tot winkelvloer.

Nieuw tijdens de zesde editie is onder andere de verkiezing van de meest inspirerende natuurvoedingswinkel van Nederland; de Inspiratieprijs Bio-Winkel 2012. De organisatie deed eerder dit jaar een oproep om winkels aan te melden. Dit leidde tot 86 reacties, waarin 35 verschillende winkels werden genoemd. Een onafhankelijke jury beraadt zich momenteel over de aanmeldingen en motivaties, en zal binnen enkele weken de namen van de vier genomineerde winkels bekend maken. Op de eerste dag van BioVak wordt tijdens een feestelijke uitreiking bekend gemaakt welke winkel de door de organisatie ter beschikking gestelde geldprijs van 2.500 euro in ontvangst mag nemen.

Nieuw tijdens de zesde editie van BioVak is ook het Kringloopplein, een netwerkplein waar ondernemers uit de landbouw, bouwwereld, techniek, wetenschap en advisering bij elkaar komen. De verschillende kanten van de stikstofkringloop en het terugbrengen van de stikstofemissies staan hierbij centraal. In het midden van het Kringloopplein wordt tussen aanbieders en bezoekers het spel Ketenology gespeeld. Ketenology is speciaal ontwikkeld om partijen die samen een beleidsketen vormen of willen gaan vormen, spelenderwijs met elkaar in contact te brengen. Door middel van verrassende vragen komen daarbij diverse onderwerpen zoals beleid, ontwikkeling en uitvoering aan de orde. De spelleider zorgt voor een interactieve bijeenkomst waarbij de spelers aan tafel in discussie kunnen treden met het publiek, en omgekeerd.

Een special ruimte is ingericht voor het streekplein. Het streekplein is dé bestemming voor iedereen met een beroepsmatige interesse in biologische producten van dichtbij en directe verkoop. Het plein biedt kennisuitwisseling voor boeren, tuinders en ambachtelijke verwerkers zoals kaasmakers, bakkers en slagers of chef-koks. Daarnaast is er ruimte voor interessante workshops over slimme vermarkting van oude rassen en gewassen, communicatie en klantenbinding op de boerenmarkt, regionale producten op het menu van het lokale restaurant en zorginstelling, verkoop via de webwinkel en klantenbinding met educatieve activiteiten. Ook de hygiëneregelgeving rondom ambachtelijke productie komt aan de orde.

BioVak vindt plaats in het IJsselhallencomplex in Zwolle op woensdag 23 en donderdag 24 januari 2013.

Voor meer informatie: www.biovak.nl
Publicatiedatum: