Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
21 november in Swifterband

Themadag Gewas en Bodem van het Netwerk Vitale Landbouw en Voeding

Op 21 november organiseert het NVLV een interessante themadag over Gewas en Bodem. Plaats: 'de Hoeksteen te Swifterbant'. Tijd: Inloop met koffie/thee om 9:30, aanvang lezingen 10:00 uur tot 15:00 uur.

Sprekers:
1. Ad van Vuuren, WUR over 'Ins en outs van stikstof bij melkkoeien'
Dr. A.M van Vuuren is verteringsfysiologie Herkauwers verbonden aan WUR, onderzoeksstation Edelhertweg 15, Lelystad. Dr van Vuuren heeft dmv. onderzoek met fistel koeien een beeld ontwikkeld over het optimale rantsoen van de koe om zowel economisch als ecologisch het beste te presteren.
2. Gino Smeulders, Biogeoloog, over 'Duurzaam Bodembeheer met gesteentemeel' Heeft jaren praktijkervaring op gedaan met toepassing gesteentemeel in de landbouw, in het team van wetenschappers van Arcadis.

Korte inhoud van de lezingen

'Ins en outs van stikstof bij melkkoeien' door Ad van Vuuren
In 2015 eindigt het melkquotum en komt er een andere beperkende stikstof / fosfaat norm. Door de koe te voeren als een herkauwer en het grasland te beheren als een levende bodem wordt de beperkende factor een nieuwe kans, die niet alleen kosten besparend, maar ook opbrengst verhogend werkt.

Dr. van Vuuren brengt als aandachtspunten:

  • Minder stikstof in het voer leidt tot lagere stikstof uitstoot in de melk en urine
  • Minder stikstof in het voer kan ook leiden tot een hogere productie van melkeiwit
  • Om melkproductie in stand te houden is een goede voorziening van eiwit en energie cruciaal
  • Voor een goede eiwitbenutting zijn alle schakels in de kringloop (mest – bodem – gewas - dier) belangrijk
  • Een optimale eiwitbenutting vergt zowel goed voermanagement als ook goed graslandmanagement

'Duurzaam bodembeheer met Gesteentemeel' door Gino Smeulders

Deze lezing sluit prima aan op die van dr. Van Vuuren. Een levende bodem vormt de basis voor de nieuwe uitdaging om binnen de stikstof/fosfaatnorm meer ruwvoer in kg ds/ha te winnen van een hogere kwaliteit.

Het gebruik van gesteentemeel is herontdekt door de wetenschappers van Arcadis, als antwoord op het herstellen van bodems die verslaafd zijn aan stikstof. Gesteentemeel geeft het bodemleven weer de kans om de planten te voorzien alle mineralen, die zowel nodig zijn voor een gezonde plantengroei als het gezond maken en houden van uw veestapel.

Met het rantsoen van Ad van Vuuren krijgen we gerijpte drijfmest in de opslag. Mits goed bewaard is deze gerijpte drijfmest goede voeding voor het bodemleven. Door gesteentemeel te gebruiken komen er voldoende mineralen beschikbaar die door het bodemleven worden omgezet in opneembare vorm voor de planten.

De samenwerking van gerijpte drijfmest plus gesteentemeel maakt stikstof uit kunstmest overbodig en als extra bijkomstigheid wordt ook het mogelijk tekort aan fosfaat opgelost.

Kom naar de lezing om uw kennis te verhogen om de uitdaging aan te kunnen gaan, dat de nieuwe stikstof/fosfaatnorm voor uw bedrijf niet de beperkende factor zal worden!

U kunt zich opgeven:

Per mail naar info@netwerkvlv.nl
Per telefoon: Gerrit Schott 0515 424136, 06 81381369
Wigle Vriesinga: 06 22794316
Graag opgeven vóór 18 november in verband met de catering.

De kosten zijn 45 euro per persoon. Voor leden van NVLV en VBBM een korting van 10 euro per persoon. Afrekening nadien door middel van het versturen van een factuur

Wat wordt geleverd voor uw kostbare geld:
  • Een leerzame kennis overdracht, waar u uw voordeel mee kan doen
  • Koffie/thee en koek plus een warme stamppot met een zuivel toetje
  • Ruimschoots mogelijkheid om te netwerken met uw collega's
Publicatiedatum: