Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Future Leaders Event 2012 zoekt de Kansen van Schaarste

Jong talent verrast grote bedrijven met oplossingen grondstoffenschaarste

In teamverband formuleerden de future leaders een antwoord op de vraag hoe maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) kan bijdragen aan de oplossing van schaarste en hoe dit vraagstuk omgebogen kan worden tot een business kans. In aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima riep een deskundige jury bestaande uit onder andere ex-minister Joris Voorhoeve en hoogleraar Future Energy Systems Ad van Wijk het team 'Grondstoffen 1' als winnaar.
 
Avalon van Liempt, captain van het winnende team adviseerde Vodafone om een online platform in te richten om gebruikte mobiele telefoons in te zamelen. Zo kunnen deze wereldwijd worden doorverkocht, wat de druk op grondstoffenvoorraden vermindert.

Juryvoorzitter Joris Voorhoeve was gecharmeerd van het idee voor een modulaire telefoon. "Onderdelen als het beeldscherm, toetsenbord en de batterij zouden onafhankelijk hergebruikbaar moeten zijn. Zo kunnen we de economische levensduur van telefoons verlengen."

Het Future Leaders Event biedt grote bedrijven de mogelijkheid om strategische vraagstukken tegen het licht te houden en deze met behulp van 150 toekomstige leiders een stap verder te brengen. Dit jaarlijkse evenement is een initiatief van het Grote Bedrijven Netwerk van kennis- en netwerkorganisatie MVO Nederland.


Businesscases

Dit jaar stonden de 'kansen van schaarste' centraal. Enkele (multi)nationale bedrijven presenteren concrete (inter)nationale business case rondom de schaarstethema’s water, voedsel, energie, grondstoffen en arbeid. Zo vroeg Vodafone (grondstoffen) de high potentials mee te denken hoe Vodafone de mobieltjeskringloop kan sluiten zodat waardevolle en schaarse mineralen en metalen een nieuw leven krijgen. FrieslandCampina vroeg (water) advies om 20% verbetering op het waterverbruik te realiseren door het 'restproduct' (water uit melk) in te zetten als waardevol product. Alliander (energie) vroeg advies over een mogelijke systeemverandering om de klimaatdoelstellingen in 2012 nog te kunnen behalen. Douwe Egberts (voedsel) wil dat duurzaam geproduceerde koffie de norm wordt en vroeg high potentials mee te denken over hun rol daarin. USG People (arbeid) vroeg adviezen hoe de structurele mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt opgelost kan worden.

Jury

De jury bestond uit Joris Voorhoeve (ex-minister, lector Internationale Vrede, Recht en Veiligheid Haagse Hogeschool), Menno Holterman (Bestuurslid Netherlands Water Partnership), Ad van Wijk (hoogleraar Future Energy Systems TU Delft), Lucas Simons (Young Global Leader, oprichter NewForsight, oprichter Utz) en Bernd Hendriksen (partner KPMG Sustainability) Zij kreeg 18 vernieuwende, adviezen gepresenteerd, waaruit zij een winnaar koos.

Schaarste

Met de aanhoudende toename van de wereldbevolking en opkomende markten is schaarste een aanhoudend dilemma. Aardse hulpbronnen raken uitgeput en de grenzen van de rekbaarheid van onze planeet en onze arbeidsmarkt komen steeds dichterbij. Grote bedrijven zijn zich hier steeds meer van bewust, gesterkt door recente onderzoeken van onder andere de Club van Rome en KPMG. Juryvoorzitter Joris Voorhoeve: "Ontwikkelingen op het gebied van schaarste raken ons vroeg of laat allemaal. Het Future Leaders Event kan het verschil maken tussen voorbereid of verrast." Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland: "Grote bedrijven kunnen een belangrijke rol spelen bij het vertalen van schaarste in kansen en innovaties. Het is een verhaal over niet alleen technische oplossingen. Bij duurzaamheid gaat het vooral ook om sociale innovatie waarbij slim samenwerken en inspirerend leiderschap speerpunt thema's zijn."

Duurzaam leiderschap

"Met het Future Leaders Event willen we high potentials van 25 tot 35 jaar laten ervaren dat duurzaamheid een enorme inspiratiebron is bij het leiden van een onderneming of een overheidsorganisatie", volgens Lageweg. "De wereld verandert steeds sneller. Daarom is modern en dynamisch leiderschap belangrijk", aldus Voorhoeve. "Het Future Leaders Event helpt daarbij, door nieuw talent aan te moedigen, zelfs te ontdekken. Het is noodzakelijk dat jonge mensen tijd nemen in hun carrière om zich te oriënteren op wat de toekomst kan brengen."

Over het FLE

Het Future Leaders Event (FLE) werd in 2008 voor het eerst georganiseerd, en is sindsdien uitgegroeid tot een energiek en eigentijds event voor high potentials uit het bedrijfsleven en de overheid (25-35 jaar). Veelbelovende managers van de toekomst krijgen een 'duurzaamheidsshot' en ervaren dat verantwoord ondernemer een onmisbaar aspect is van het leiden van een onderneming. Op deze manier wil MVO Nederland high potentials uitdagen de nieuwe ambassadeurs van MVO te worden; binnen hun eigen organisatie én hun generatie.

Grote Bedrijven Netwerk

Eén van de netwerken van MVO Nederland is het Grote Bedrijven Netwerk (GBN). Dit is uitgegroeid tot een belangrijk platform voor grotere ondernemingen met 500 FTE of meer. Het GBN verbindt, versterkt en stimuleert grote bedrijven om MVO vanzelfsprekend te maken, zowel binnen hun organisatie als daarbuiten. De deelnemers aan dit netwerk streven naar een blijvende en integrale inbedding van MVO in de eigen bedrijfsprocessen. Het GBN richt zich met name op vier verschillende doelgroepen binnen de bedrijven; Raad van Bestuur/directie, MVO-managers, functionele beslissers en high potentials. Kijk voor meer informatie op www.mvonederland.nl/mvo-netwerken/grote-bedrijven-netwerk en www.futureleadersevent.nl.

Neem voor meer informatie contact op met Kitty Geertman, communicatiemanager Grote Bedrijven Netwerk MVO Nederland: 030 2305615, k.geertman@mvonederland.nl.
Publicatiedatum: