Centrale thema: Boeren, burgers en buitenlui

Bio Retail Academy: 13 november in Nijkerk

Op dinsdag 13 november zal in Nijkerk weer een Bio Retail Academy gehouden worden. De Bio Retail Academy biedt alle partijen, van retailer en belangenbehartiger tot producent die binnen de foodsector werkzaam zijn met biologisch, een compact programma vol interactie, inspiratie en informatie op het gebied van biologisch.

Centrale thema: Boeren, burgers en buitenlui

Het centrale thema is: Boeren, burgers, en buitenlui. Het natuurlijke groeiproces is populairder dan ooit. Lege fabrieksgebouwen, scholen, en zelfs daken worden omgebouwd om zelf eigen voedsel te verbouwen. Ook zijn er allerlei initiatieven zoals de stadsboerderij in Rotterdam: een volwaardig landbouwbedrijf in een stedelijke omgeving. Zo'n multifunctionele stadsboerderij kan diverse mogelijkheden bieden. Van productie tot educatie tot recreatie, of zelfs zorg en therapie.

Consumenten zijn als ketens: langzaam aan het veranderen en opnieuw verbinding zoeken met elkaar. Consumenten zijn weer op zoek naar de herkomst van hun voeding. Eten weer verbinden met gezondheid, genieten, cultuur en andere sociale functies.

Maar waarom is die verbinding dan belangrijk? Wat zijn de mogelijkheden voor biologisch als het gaat om de verbinding herstellen tussen boer en consument? En draagt herstel van de band tussen boer en burger bij aan een beter maatschappelijk draagvlak voor de hele land- en tuinbouw? En belangrijker nog: voor de komende generaties verantwoordelijker gebruik van de aarde en hulpbronnen.

Programma dinsdag 13 november 2012

08:30 uur Ontvangst

09:00 uur Opening door de dagvoorzitter, Reinier Heijenberg

09:15 uur Biologisch en Retail: marktcijfers. Rini Emonds/SymphonyIRI
Biologisch groeit binnen retail in hoog tempo. Wat is de actuele stand van zaken? Hoe ontwikkelt de retail zich? Wat zijn de groeiers, waar blijven producten of productgroepen achter? Een overzicht van actuele omzet- en distributiecijfers op product en op totaalniveau. Maar ook een promotieanalyse
voor biologisch komt aan bod, met onder het aandeel voor, in en na de actieweek.

09:30 uur De bio-consument: kennis, gedrag en houding. Hilbert Ykema/Stichting Merkartikel Bio+
Hilbert Ykema van Stichting Merkartikel Bio+ geeft inzicht in actuele consumenten-ontwikkelingen en trends. Met behulp van promotie-evaluaties en casestudies worden analyses met de aanwezigen gedeeld.

Aansluitend aan deze twee inleidingen is er een korte workshop 'Zelfstudie met cijfers'. Deze wordt in groepen uitgewerkt en vervolgens plenair behandeld.

10:45 uur Pauze

11:05 uur Petra Kaak - Moesie de Moestuincoach
Moesie de MoestuinCoach is een initiatief dat iedereen, maar vooral gezinnen met kinderen, wil laten zien hoe leuk, lekker en makkelijk moestuinieren is. Maar hoe dan en wat vindt Moesie van biologisch? Moet iedereen weer een eigen moestuin?

Petra Kaak komt ons vertellen over het ontstaan van Moesie, wat de moestuincoach precies doet, en wat je er voor nodig hebt. Juist door kinderen op een uitdagende manier te leren over hoe eten groeit zie je dat ze zelf en ook hun omgeving meer open gaan staan voor een meer groene en bewuste leefstijl. Als je begrijpt en zelf hebt ervaren waarom niet alle tomaten even groot zijn of helemaal perfect rood zijn gooi je deze ook minder snel weg.

11:45 uur Sandra van Kampen - Urgenda
Samen sneller duurzaam, dat is hun missie. Duurzaamheid en innovatie zijn vandaag de dag thema's die je overal ziet terugkomen. Wat heeft Urgenda met deze thema's, wat is hun visie op verduurzaming? En wat houden de Foodrevolution en NieuwVers nu precies in?

Sandra van Kampen van Urgenda zal hierover komen vertellen op deze tweede editie van de BRA 2012.

12.30 uur Lunch met proeverij
Tijdens deze biologische lunch, vervaardigd door Chef de Cuisine Esther Smolders, zullen diverse biologische producten door de deelnemers geproefd worden. En maken we natuurlijk kennis met de laatste introducties van Bio+.

13:30 uur Susanne Kroon - Spar
In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is Bio+ het huismerk in het biologische assortiment bij Spar. Wat is de rol van ondernemers en leveranciers met betrekking tot het MVO van Spar? Hoe zit dit duurzaamheidbeleid in elkaar? Hoe geeft Spar invulling aan lokaliteit en regionaliteit? Susanne Kroon van Spar probeert ons inzicht te geven in het snijvlak tussen streek, biologisch en
duurzaam.

14:15 uur Thijs van Banning - Landmarkt
Landmarkt is een voorbeeld van het verbinden van de burger en de boer. Met Landmarkt is er namelijk een marktplaats ontstaan waar consumenten hun producten bijna direct van de boer kunnen kopen. Ze zijn dan ook altijd op zoek naar duurzame producenten met hart voor hun product, en stemt de assortimentsontwikkeling daar dan ook op af.

Maar wat is de rol van biologisch daarbinnen, en waar liggen de uitdagingen en voordelen ten opzichte van de traditionele retail? Thijs van Banning van Landmarkt komt dit en de belangrijkste uitdaging voor de komende jaren
voor de formule/innovatie-agenda toelichten.

15:00 uur Pauze

15:20 uur Workshop 'Streek en biologisch'
Aansluitend is er een korte workshop 'streek & biologisch'. In kleine groepen buigen de deelnemers zich over de vraag "Hoe kunnen we binnen biologisch in het algemeen, en Bio+ in het bijzonder, de verbinding maken met streekgebondenheid?"
De discussies worden samengevat en plenair nabesproken.

16:10 uur 'De Bio Retail Academy op reis'– Reinier Heijenberg
In Denemarken zijn ze de tijd ver vooruit als we het hebben over biologische voedingsmiddelen.

Reinier Heijenberg geeft ons een kijkje in de Deense biologische markt: de positionering, de indeling van de retailstructuur, en hoe supermarktketen Irma omgaat met biologisch.

16:45 uur Wrap up door de dagvoorzitter
Terugblik op de dag, samenvatting en conclusies.

17:15 uur Borrelen en netwerken

18:00 uur Einde van de dag

Informatie op een rij

Datum
Dinsdag 13 november 2012

Locatie
De Bio Retail Academy vindt plaats bij Hotel & Gasterij De Roode Schuur, Oude Barneveldseweg 98, 3862 PS Nijkerk (033 2461602). Een inspirerende en centraal gelegen omgeving met meer dan voldoende parkeergelegenheid.

Kosten
€ 650,00 per dag
€ 250,00 per dag voor Bio+ licentiehouders
Dit bedrag is inclusief kosten voor docenten/sprekers, marktdata, lunch, locatie en catering, cursusmappen, hand-outs, schrijfmateriaal. Exclusief btw.

Aanmelding
U kunt zich aanmelden via: www.bio-plus.nl/zakelijk/bra.

Klik hier voor de volledige uitnodiging.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven