Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bedrijfsstructuur bio-landbouwbedrijven verschilt duidelijk van gangbare bedrijven

Biologische landbouwbedrijven verschillen niet alleen met hun operationele filosofie van gangbare bedrijven en boerderijen, maar er zijn ook een aantal duidelijke verschillen in de productiestructuur.

Op biologische bedrijven wordt bijzonder veel haver en zomertarwe verbouwd. Ook telen de bio-producenten opvallend veel peulvruchten. En in de veehouderij wordt vaker gekozen voor zoogkoeien en schapen. Dit blijkt uit een structureel onderzoek van de bio-landbouwgegevens voor 2011 van het Agrimarkt Informationsgesellschaft (AMI) in Bonn. Zij hebben het grondgebruik en veeteelt geëvalueerd.Vooral het aandeel in peulvruchten is groot op bio-landbouwbedrijven, aangezien dit vaak gebruikt wordt als diervoeder. Er wordt ook veel lupine geproduceerd, met een aandeel van meer dan 40 procent. Gemiddeld wordt op bio-bedrijven op één tiende van de oppervlakte appelen en zachtfruit geteeld. Wortelen en bieten zijn de meest geteelde groenten.

In de vleesproductie ligt het aandeel van de biologische bedrijven op 3,6 procent voor rundvlees, 0,4 procent voor varkensvlees en 0,8 procent voor pluimveevlees. Volgens de cijfers van AMI lukt het vooral de producenten van rundvlees land niet altijd om de kosten te dekken.

Inmiddels wordt 7,3 procent van de kippen in Duitsland volgens de biologische werkwijze gehouden. Dit is het gevolg van de goede vraag naar biologische eieren.

Bron: Proplanta
Publicatiedatum: