Biologische landbouwbedrijven verschillen niet alleen met hun operationele filosofie van gangbare bedrijven en boerderijen, maar er zijn ook een aantal duidelijke verschillen in de productiestructuur.
Op biologische bedrijven wordt bijzonder veel haver en zomertarwe verbouwd. Ook telen de bio-producenten opvallend veel peulvruchten. En in de veehouderij wordt vaker gekozen voor zoogkoeien en schapen. Dit blijkt uit een structureel onderzoek van de bio-landbouwgegevens voor 2011 van het Agrimarkt Informationsgesellschaft (AMI) in Bonn. Zij hebben het grondgebruik en veeteelt geëvalueerd.
Vooral het aandeel in peulvruchten is groot op bio-landbouwbedrijven, aangezien dit vaak gebruikt wordt als diervoeder. Er wordt ook veel lupine geproduceerd, met een aandeel van meer dan 40 procent. Gemiddeld wordt op bio-bedrijven op één tiende van de oppervlakte appelen en zachtfruit geteeld. Wortelen en bieten zijn de meest geteelde groenten.
In de vleesproductie ligt het aandeel van de biologische bedrijven op 3,6 procent voor rundvlees, 0,4 procent voor varkensvlees en 0,8 procent voor pluimveevlees. Volgens de cijfers van AMI lukt het vooral de producenten van rundvlees land niet altijd om de kosten te dekken.
Inmiddels wordt 7,3 procent van de kippen in Duitsland volgens de biologische werkwijze gehouden. Dit is het gevolg van de goede vraag naar biologische eieren.
Bron: Proplanta
Abonneren
Vacatures
Bedrijfsstructuur bio-landbouwbedrijven verschilt duidelijk van gangbare bedrijven
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-29 "Biologische teelt is de sleutel om klimaatverandering het hoofd te bieden"
- 2023-09-29 "Deze zoetere sterfruitvariëteit heeft de potentie om als handfruit geconsumeerd te worden"
- 2023-09-29 "Innovatie in de akkerbouw essentieel voor toekomstbestendigheid"
- 2023-09-29 "In Canada is biologisch al jaren normaal"
- 2023-09-27 Bio-appeltjes voor het ministerie
- 2023-09-27 Aardappeltelers krijgen na aangenomen motie twee weken extra om te oogsten
- 2023-09-27 "Vooruitzichten nieuwe biologische appelseizoen beter dan verleden jaar"
- 2023-09-27 "Tijdens piek verzenden we wekelijks meer dan 20.000 dozen"
- 2023-09-27 "Biologische bosuien in prijs gedaald"
- 2023-09-26 Spaanse coöperatie Vicasol groeit in bio
- 2023-09-26 Vlaams minister van Landbouw geeft startschot voor nieuw schooljaar vol biofruit
- 2023-09-26 Heeft compostthee een gunstig effect op bodem en plant?
- 2023-09-25 Bevredigende markt voor Siciliaanse bio-tomaat in Duitsland
- 2023-09-25 "Verkoop bio-AGF daalde in Duitsland in eerste jaarhelft"
- 2023-09-22 Moestuinconcept onder glas groeit: bio-tomatenkwekerij omgebouwd
- 2023-09-22 "1 op de 4 mensen die gezond eet, verpest het met verkeerde tussendoortjes"
- 2023-09-22 Vraag naar biologische Libanese appelen en noten hoger dan aanbod
- 2023-09-21 Draag een boer aan voor de Gouden Leeuwerik 2023
- 2023-09-20 Nieuwe versie eliminatiescenario ToBRFV in biologische teelt
- 2023-09-20 "Consument selectiever in kopen gesneden groenten en fruit"