Het plattelandstoerisme in Noord-Brabant is sterk in beweging. Er komen meer en vooral steeds betere initiatieven tot stand. Ook in 2012 wordt de beste hiervan in het zonnetje gezet. Op 19 november 2012 reikt gedeputeerde Bert Pauli tijdens het symposium Plattelandstoerisme Brabant, de Plattelandsaward 2012 uit.

Uit tientallen inzendingen heeft een jury, onder voorzitterschap van Peter Maas (burgemeester Sint Oedenrode), drie kanshebbers genomineerd:

't Schop, Culinair Boeren (Hilvarenbeek):
Biologische boerderij 't Schop wordt gerund door Jan en Cecile van den Broek en hun zoon Niek. 't Schop is nog in bedrijf, met koeien, schapen, boomgaard en een flinke moestuin.

De recreatieve tak bestaat uit een boerderijkeuken waar groepen onder deskundige begeleiding zelf kunnen koken met regionale biologische streekproducten. 't Schop heeft ook een boerderijwinkel met biologische producten en de authentiek verbouwde stal en schuur is nu een vergaderlocatie waar ook het zelfbereide diner of lunch genuttigd worden. De ondernemers bieden tal van arrangementen en workshops. Jan van den Broek is een ondernemer met visie, die actief is in 't publieke debat en een trekkersrol vervult in de regionale samenwerking (www.hetschop.nl).

De Biesboschhoeve (Drimmelen):
Jan en Elly Saarloos van de Biesboschhoeve bieden een kleinschalig authentiek verblijfsrecreatief aanbod op een unieke plek, namelijk op eiland 'De Vischplaat' in Nationaal Park De Biesbosch. De aard en schaal van het bedrijf, inclusief de aangeboden arrangementen sluiten naadloos aan bij de beleving van De Biesbosch. Het ondernemersechtpaar heeft een melkveebedrijf, maar zet zich ook met een kudde Schotse Hooglanders in voor het beheer van het Nationaal Park. Via het project 'Adopteer een koe' kunnen mensen het bedrijf ondersteunen. Ze verkopen ook vleespakketten (www.biesboschhoeve.nl).

Boerderij Natuurlijk (Lage Mierde):
Boerderij Natuurlijk is een kersvers initiatief van samenwerkende ondernemers Ingrid en Ferd van de Ven en Jos en Brigitte Gerrekens. De ondernemers koppelen verblijfsrecreatie (groepsaccommodatie) aan educatie (praktijkonderwijs) en landschapsverzorging in een CO2-neutrale natuurboerderij. De boerderij ligt in de achtertuin van Landgoed de Utrecht en de Neterselse Heide. De ondernemers hebben nog volop plannen om de natuurboerderij uit te laten groeien tot een regionaal informatiepunt/startpunt voor routegebonden recreatie (www.boerderijnatuurlijk.nl).

De Netwerkdag en het uitreiken van de Awards is een initiatief van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), de Vereniging Kampeer Boeren (VeKaBo), het Toeristisch Ondernemersplatform Brabant (TOP Brabant), Vrijetijdshuis Brabant en de Kamer van Koophandel Brabant.

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Ank Lambers.