Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische Agrico-aardappel Ditta bekroond tot 'Smaak van het jaar 2013'

De biologische aardappel Ditta van Agrico is in de prijzen gevallen. De Ditta won de felbegeerde Franse kwaliteitsonderscheiding 'Saveur de l'Année 2013' ('Smaak van het Jaar 2013').

Dit was niet de enige prijs die Agrico won. De conventionele aardappel Gourmandine is dit jaar voor de derde keer onderscheiden met de 'Saveur de l'Année 2013'. In de categorie aardappelen, groenten en fruit vinden Franse consumenten de Gourmandine wederom de lekkerste aardappel. In 2012 en in 2009 werd het culinaire ras ook al onderscheiden door de toonaangevende waardering. Agrico is opnieuw bijzonder verheugd met deze beloning, vooral omdat het gaat om een waardering door de eindafnemer: de consument.


Tijdens het diner kon men proeven van de Agrico-aardappelen.

De Saveur de l'Année is een onafhankelijke prijs die jaarlijks door de Fransen wordt uitgeloofd aan producten van de hoogste kwaliteit. Het is een bijzondere en vooral ook trendzettende onderscheiding. Frankrijk is een belangrijk land als het gaat om internationale smaakerkenning. Monadia, de eerste consumentenbelangenorganisatie in Frankrijk, verricht voor de onderscheiding meer dan 43.000 objectieve smaaktesten. Dit doet zij in samenwerking met een wetenschappelijke commissie, duizenden consumenten en 13 onafhankelijke laboratoria. In deze omvangrijke en nauwgezette operatie staat het oordeel van de belangrijkste belanghebber centraal, namelijk de consument. Tel daarbij op het kritische oordeel van de 'verwende' Franse consument en de waarde van de felbegeerde onderscheiding is verklaard.

Beoordeling

Ditta en Gourmandine zijn op basis van 4 criteria beoordeeld, te weten uiterlijk, geur, textuur en smaak. Daarnaast was er sprake van een algehele beoordeling. Op een tienpuntsschaal scoorde Ditta een 8,2. Enkele deelnemers over Ditta: "Ik houd van deze smaak voor een aardappel en de prachtige kleur", "Mooie kleur, niet melig, vaste smaak", "Lekkere geur, zachte neutrale smaak".

Op de tienpuntsschaal scoorde Gourmandine op de genoemde criteria een 7,5. "Een aardappel met een stevige structuur, maar evenwel smelt op de tong", "Een lekkere volle nootachtige smaak", "Een uitstekende, natuurlijke smaak", "Heerlijk en zeer veelzijdig", waren kwalificaties die door deelnemende consumenten aan het culinaire aardappelras werden toegedicht.


Erkenning

Naast twee Franse verpakkingsbedrijven en Agrico's Franse dochterbedrijf Desmazières was ook algemeen directeur Jan van Hoogen in Parijs aanwezig bij de uitreiking van de 'Saveur de l'Année 2013' award: "Agrico is erg blij met deze onderscheiding. Met ons uitgebreide netwerk van (inter)nationale ketenpartners zet onze organisatie zich elke dag in om internationaal de consument als eindafnemer zo goed mogelijk te bedienen. We zien het als een enorme blijk van waardering dat diezelfde consument ons vervolgens wederom, nu zelfs bij twee van onze rassen, beloont met de kwalificatie Smaak van het Jaar", aldus Van Hoogen.


Toespraak van de directeur van Saveur de lánnée.

Herkenbaar

Aardappelliefhebbers weten Ditta Bio en Gourmandine reeds te vinden in het winkelschap. Nieuwsgierigen die kennis willen maken met de twee culinaire rassen kunnen ze de komende tijd op de verpakking herkennen aan een opvallende 'Smaak van het jaar 2013'-sticker.

Over Agrico

Agrico is een onderneming van aardappeltelers op coöperatieve grondslag (duizend leden) die zich bezighoudt met het kweken, de teelt, collectie, verwerking en vermarkting van 850.000 ton aardappelen. De inzet van Agrico is een kwaliteitsproduct passend bij de specifieke eisen en omstandigheden van de klant, waar ook ter wereld. De onderneming beschikt over een inpakbedrijf voor tafelaardappelen in Purmerend, genaamd 'Leo de Kock & Zonen B.V.', een eigen kweek- en researchbedrijf, genaamd 'Agrico Research B.V.', in Bant en vele eigen proefvelden in binnen- en buitenland. De commerciële en administratieve activiteiten worden geleid vanuit het hoofdkantoor in Emmeloord. Agrico werkt tevens via eigen dochterondernemingen en deelnemingen in Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Zweden en Canada en heeft vertegenwoordigers in bijna alle pootgoedimporterende landen.

Voor meer informatie: www.agrico.nl
Publicatiedatum: