Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Herhaling documentaire over agro-ecologie zaterdag op ARTE-tv

Zaterdag 20 oktober zendt ARTE-tv de (Duitstalige) documentaire 'Die Zukunft pflanzen - Bio für neun Milliarden' van Marie-Monique Robin uit. Volgens Robin kunnen we nu en in de toekomst zonder gebruik van pesticiden voldoende voedsel produceren voor de hele wereldbevolking. Maar dan moet wel snel worden overgeschakeld op agro-ecologie en agrobosbouw, moeten boeren weer worden hergewaardeerd en moeten arme landen maatregelen kunnen nemen tegen de invoer van zwaar gesubsidieerde en dus te goedkope levensmiddelen uit de EU en VS. Een interessante film, juist omdat sommige kringen in 'exportland Nederland' de industriële landbouw pushen als 'duurzame' oplossingsrichting voor het wereldhongerprobleem.

'Die Zukunft pflanzen - Bio für neun Milliarden'

Aan de hand van voorbeelden uit de hele wereld toont filmmaakster Marie-Monique Robin aan de huidige voedselcrisis alleen kan worden opgelost door een herstructurering van de voedselketen, een duurzame ecologische landbouw en een nieuwe rol van boeren. Het is volgens haar mogelijk om op deze wijze de wereldbevolking duurzaam te voeden. Dat lukt echter niet door verder te gaan met de industriële landbouw en het huidige handelssysteem. Die laatsten bieden namelijk geen oplossing voor honger, klimaatprobleem, vervuiling en toenemend grondstofverbruik, maar verergeren die situatie juist.

Robin laat boeren, vertegenwoordigers van hulporganisaties, landbouwdeskundigen en andere wetenschappers uit vier continenten aan het woord. Zoals een boer uit Mexico die uitlegt hoe het Milpa-systeem (symbiotische ecosysteem op basis van samenwerking tussen bonen, maïs en pompoen) werkt. Boeren uit Ghana en Malawi verkrijgen hogere landbouwopbrengsten door de (niet zo vruchtbare) bodem te bemesten met boombladeren. Senegalese uienboeren kunnen overleven dankzij maatregelen van hun overheid tegen de goedkope uieninvoer vanuit de EU. Duitse boeren gingen met succes van gangbaar over op biologische teelt nadat bleek dat de kunstmest de bodem uitloogt en inklinkt. In Japan legden moeders en boeren de basis legden voor permacultuur en Community Supported Associations (pergola-associaties).

Na de film volgt een studiodebat onder leiding van Émilie Aubry, waarbij toeschouwers via internet kunnen meedoen.

Een herhaling is te zien op:
  • zaterdag 20 oktober 2012 om 14:40 uur (ARTE tv Duitstalig)
  • dinsdag 30 oktober 2012 om 10:35 uur (ARTE tv Franstalig)
  • donderdag 8 november 2012 um 14:10(ARTE tv Franstalig)

Bron: Supermacht.nl
Publicatiedatum: