Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gezocht: Minister van Voedsel

Natuur & Milieu pleit voor een minister van Voedsel in het nieuwe kabinet: Goed eten is van levensbelang. Het houdt ons gezond, geeft energie en brengt plezier. En het levert geld, werkgelegenheid en kennis op. Om dat zo te houden, hebben we een minister van voedsel nodig.

Want de schaduwkanten van ons eten, zoals milieuvervuiling, kap van regenwouden, toename van de wereldbevolking, economische achteruitgang van de landbouwsector en snel oplopende zorgkosten door overgewicht vormen een serieuze bedreiging. Als we doorgaan op de ingeslagen weg hebben we al over 25 jaar minimaal twee aardbollen nodig om iedereen op aarde van goed voedsel te voorzien.Voedsel raakt bijna alle aspecten van onze samenleving en dus van beleid. Bovendien zijn er nu maar liefst zeven verschillende ministeries verantwoordelijk voor (onderdelen van) voedsel. Om snel en slagvaardig de voedselproblematiek op te lossen is er de komende kabinetsperiode een Minister van Voedsel nodig.

Wat gaat de Minister van Voedsel doen?
  • Gezondheid. De minister van voedsel zorgt ervoor dat we in Nederland meer groente en fruit gaan eten, door een belastingsysteem in te voeren dat groenten goedkoper maakt, en ongezond en on-duurzaam eten duurder.
  • Milieu. De minister van voedsel zet zich samen met onze boeren in voor ecologisch efficiĆ«nte en duurzame productie, voor Nederlandse consumenten en de exportmarkt.
  • Natuur. De minister van voedsel zorgt ervoor dat boeren in Nederland zelf weer veevoer produceren en dat de biodiversiteit in het landelijk gebied weer toeneemt.
  • Economie. De minister van voedsel ontwikkelt businessmodellen waarbij met minder voedselproductie meer verdiend wordt.
  • Veiligheid. De minister van voedsel investeert in eiwitproductie voor veevoer op Europese schaal waardoor we minder afhankelijk zijn van buitenlandse grondstofstromen. En hij brengt Nederlandse kennis over duurzame, ecologisch efficiĆ«nte landbouw naar ontwikkelingslanden om daar de stabiliteit te bevorderen.
  • Cultuur. De minister van voedsel stimuleert plantaardig eten door vlees en vis onder een hoger BTW-tarief te plaatsen. Hij ontwikkelt samen met supermarkten, bedrijven en ngo's een langdurige campagne gericht op het belang en de maatschappelijke acceptatie van de overgang naar meer plantaardig voedsel.
  • Toekomst. De minister van voedsel zet zich in voor het betaalbaar houden van voedsel voor iedereen in de wereld. Ook houdt hij rekening met de gevolgen van eventuele klimaatverandering. Want een goede voedselvoorziening is van belang voor de toekomst van onze kinderen en onze wereld.

Meer weten? Lees dan: '7 redenen voor een Minister van Voedsel'.

Bekijk hier de kandidaten.
Publicatiedatum: